Monstera obliqua – Moderna sobna dama

– Monstera obliqua – Moderna sobna dama   je  jedna od modernijih formi monstere sa atraktivnim, nepravilno rupičastim i naboranim listovima, sve više uzima maha u ozelenjavanju u enterijera. Ova puzajuća monstera, traži oslonac u vidu dekorativnih kokosovih štapova, za svoj rast i razvoj. Prema verovanju u feng – šuiu ova vrsta je idealna za domove u kojima nedostaje mir.

 

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Isporuka

  sadnice visine 35-40cm

  Mesto sadnje

  saksija

  Položaj

  svetlost, polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Monstera obliqua – Sadnja i nega

  – Monstera obliqua – Moderna sobna dama  Voli indirektno svetlo, dok tamne delove prostorija, odlično toleriše. Ova vrsta se odlikuje snažnim porastom i idealna je početnike, jer ne zahteva posebnu negu. Ukoliko je adekvatno negujete i obezbedite joj idealno mesto u stanu, obradovaće Vas cvetanjem u letnjem periodu. Zemljište mora biti propusno.

  – Monstera obliqua – Moderna sobna dama   Temperature zimi, ne smeju biti ispod 13C stepeni. Uspeva u svetlim i polusenovitim prostorijama. Leti ih zalivajte 2x nedeljno, dok zimi samo 1x nedeljno, odstojalom vodom. Prihrana ide u tiku vegetacije 1x u dve nedelje. Dodajte prihrani obavezno kalcijum za zdrave i jedre listove.

  Sobne lisno dekorativne biljke su lepe i bez cvetova i čine prelep ukras u vašem domu. Razne vrste palmi, fikusa, paprati i drugih vrsta biljaka krasi izvanredna lepota lišća, jednostavne su za održavanje i unose svežinu u prostor. Lisno dekorativne biljke raznim oblicima listova predstavljaju žive skulpture. Kod zelenih tonova lišća upadljive su najrazličitije šare na listovima.

  Sobne lisno dekorativne biljke svetlucaju u tamnoj zelenoj boji kao četine jela, drugi su svetli i nežni kao na pr. kod vrste paprati. Pogled u zelenilo opušta i pospešuje dobro raspoloženje. Iz listova biljaka isparava voda, na taj način povećavaju vlažnost vazduha u prostoriji, vlaga za sebe vezuje prašinu i mogu da u zatvorenoj prostoriji da smanje količinu formaldehida.

  Odgovarajuće mesto u prostoriji i adekvatna nega, najbolji su preduslovi za zdravu biljku. Većina vrsta zahteva svetlo mesto, vlažnost vazduha bez direktnog sunca. Zemlja u saksiji treba da je umereno vlažna. Prihranjivanje ide uglavnom jednom mesečno.