– Japanska kurika na stablu

2,400.00рсд

– Japanska kurika na stablu   Zimzeleni žbune visine do 0,5-2m u zavisnosti od visine kalema. Dekorativan zbog šarenih listova, zimzelenih, koji čine okruglastu krošnju na stablu. Ova vrsta može da raste na skoro svakom tlu. Najviše voli plodnu i umereno vlažnu zemlju na osunčanim položajima ili u polusenci. Dobro podnosi gradske uslove i zimu.
Usled jače zime i hladnih vetrova, može doći do opadanja listova, s tim da će na proleće da se oporavi i poteraće nove listove. Podnosi korektivno orezivanje. Pogodan je i za uzgoj u saksijama. Odlično izgledaju u dekorativnim saksijama na terasama ili popločanim površinama. U baštama se sade u kombinaciji sa nižim perenama, nižim ukrasnim žbunjem i patuljastim četinarima.
Na slici br 4-5 izgled sadnica u ponudi
 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena, žuta

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  sunce, polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Vreme cvetanja

  maj-jun

  Isporuka

  visina sadnice 1,1-1,2m

 • Opis

  – Japanska kurika na stablu  Zimzeleni žbune visine do 0,5-2m u zavisnosti od visine kalema. Dekorativan zbog šarenih listova, koji su zeleni sa krem bojom po ivici. Ova vrsta je formirana na stablu i na vrhu se završava sa okruglastom krošnjom. Podnosi orezivanje.  Visina rasta ukoliko je formirana kalemljenjem je određena visinom kalema, pa sadnice mogu da dostignu visine od 0,5-2m. Širina krošnje se kreće od 0,5-1,5m.
  – Japanska kurika na stabluSadnja
  Ova vrsta može da raste na skoro svakom tlu. Najviše voli plodnu i umereno vlažnu zemlju, na osunčanim položajima ili u polusenci. Dobro podnosi gradske uslove i zimu. Usled jače zime i hladnih vetrova, može doći do opadanja listova, s tim da će na proleće da se oporavi i poteraće nove listove.  Cveta leti, maj – jun. Cvetovi su neupadljivi, sitni i zelenkasti.
  – Japanska kurika na stablu –  Upotreba na zelenim površinama
  Žbunje je raskošno i bujno, izuzetan ukras ali postoje vrste koje su svedene forme, elegantne i jednostavne. Kada birate vrste koje biste posadili, vodite računa o potrebama, koliko traži sunca, zalivanja, prihrane i trudite se da te potrebe i zadovoljite kako bi vam biljke bile bujne i zdrave. Postoji podela žbunja na listopadno, poluzimzeleno i zimzeleno žbunje.
  Pogodna vrsta za mala dvorišta i gajenje u saksijama, pa može krasiti i terase. Lepo se kombinuju sa vrstama zelene i crvene boje lista. Od njega se može formirati i živa ograda, odnosno bordura. U podnožju stabla možete usaditi zimzelene ili cvetne biljke nižeg porasta i na taj način formirati divne cvetne leje.