Gaura

Visegodisnja sadnica, prezimljava , uspeva na suncu i polusenci, visine do 50cm, vreme cvetanja jun-novembar. Sadnja na rastojanju od 20cm. Mogu se saditi u grupama ili u kombinacijama sa lavandom, petunijom i sl. Nisu zahtevne, dovoljno im je sunčano mesto, ne preterano humusno zemljište, prihranimo jednom ili dva puta tokom leta i povremeno zalijemo.

– Gaura Gaura je grmolika biljka koje raste polako i odlikuju se velikim brojem lepih cvetova. Idealan je ukras za dvorište i nije zahtevna kada je reč o zalivanju i đubrenju. Može da se gaji kao jednogodišnja ili višegodišnja biljka. Razmnožava se iz semena ili reznicama.

Više o ovoj vrsti pročitajte na našem blogu:Gaura – Gaura Lindheimeri

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  bela, ciklama

  Mesto sadnje

  bašta, saksija, žardinjera

  Položaj

  sunce i polusenka

  Vreme cvetanja

  cela godina

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Isporuka

  Biljke visine 30-40cm

 • Opis

  – Gaura Gaura je grmolika biljka koje raste polako i odlikuju se velikim brojem lepih cvetova. Idealan je ukras za dvorište i nije zahtevna kada je reč o zalivanju i đubrenju. Može da se gaji kao jednogodišnja ili višegodišnja biljka. Razmnožava se iz semena ili reznicama.

  – Gaura  Visina biljke je od 50 cm do 150 cm, a cvetonosne stabljike su duge od 10 cm do 90 cm, u zavisnosti od sorte. Cveta od juna do kraja oktobra. Svojim mirisom privlači pčele i leptire. Cvetovi mogu biti jednobojni ili prošarani. Boja cveta može biti bela, ružičasta ili ljubičasta u raznim nijansama. Pojedinačni cvetovi traju samo jedan dan, a sledećeg dana se pojavljuju novi cvetovi.

  Može da se gaji kao jednogodišnja ili višegodišnja biljka. Da bi bila višegodišnja biljka, gauru je preko zime potrebno zaštititi od niskih temperatura. Često se gaji u saksijama koje se preko zime unose u zaštićen prostor. Da bi uspešno prezimila na otvorenom, biljku gaure je potrebno zaštiti slojem grana od zimzelenog drveća, tresetom, lišćem ili agrotekstilom. Na ovaj način biljka ćemo zaštititi od uticaja niskih temperatura i padavina. Sorte gaure sa belim cvetovima su otpornije na niske temperature. Biljke se prikraćuju na 10 cm do 15 cm, a biljke koje prezimljavaju na otvorenom potrebno je prikratiti tokom proleća. Prikraćivanje će podstaći biljku da razvije više cvetnih pupoljaka.

  Perene (trajnice) predstavljaju višegodišnje vrtno (baštenske) sadnice. Karakteristične su po tome, što se brzo šire i lako rastu. Obuhvataju period cvetanja u toku svih 12 meseci, ali za većinu biljaka iz ove grupe, pojedinačno, po vrstama posmatrajući, period cvetanja je oko 30 do 45 dan Zbog toga se posebno cene, vrste sadnica s dekorativnim, obojenim listovima, jer su zanimljive i van perioda cvetanj. Najveći broj sadnica perena, cveta u periodu april – maj. Po oblicima i veličini mogu biti minijaturne puzajuće i jastučaste forme sadnica, preko loptastih sadnica, do visokorastućih, čak i do 2m visine sadnica.

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.