Lavanda – Lavandula angustifolia

350.00рсд

– Lavanda – Lavandula angustifolia – višegodišnje, biljke – perene,  koje formiraju grmolik habitus, visine do 50cm. Pogodna je za sadnju nižih živih ograda, cvetnih polja, sadnju uz staze ili u kombinaciji sa drugim žbunastim i aromatičnim sadnicama. Sadite je na sunčanim pozicijama, zastićenim od vetra.

Više o ovoj vrsti pročitajte na našem blogu: Lavanda

 

 

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  ljubičasta

  Položaj

  južne ekspozicije, sunce

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Isporuka

  sadnice visine 35-40cm

 • Opis

  – Lavanda – Lavandula angustifolia je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više gaji i plantažno. Nema velikih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, gajenje joj je vrlo ekonomično, a može poslužiti i kao dobra ispaša za pčele.

  Ime lavanda potiče od latinske reči lavare, što znači kupati se, a objašnjava osnovnu namenu suvog cveta i lavandina, eteričnog ulja. Eterično ulje prave lavande upotrebljava se za proizvodnju parfema i kolonjske vode. Za proizvodnju sapuna upotrebljava se jeftinije eterično ulje hibridne lavande. Lekovito svojstvo lavande sastoji se u smanjenju psihičke napetosti pri migreni i neuralgiji. Ublažava grčeve i pomaže u zaceljivanju rana.

  – Lavanda – Lavandula angustifolia je mediteranska, ukrasna i lekovita biljka koja raste žbunasto, i može da dostigne visinu od oko pola metra. Lavanda ima mnoštvo stabljika koje su pokrivene sitnim dlačiicama, sa šiljastim listovima koji su raspoređenu linearno po stabljici. Ova biljka ima upečatljive ljubičaste cvetove koji su formirani u krunice, i upravo je ovo razlog zašto se sve češće uzgaja u saksijama.

  Lavanda je biljka koja se koristi kao aromatični začin i sveža i osušena. Možete koristiti ilistove i cvetove, poznato je da je osušena lavanda odlična stvar protiv moljaca u ormarima, da se od lavande prave opojna etarska ulja i postoje čajevi koji nastaju od sušene lavande. Za proizvodnju ulja od lavande koriste se cvetovi biljke koji zatim destilacijom sa vodenom parom postaju ulje.

   

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.