Maslina

3,500.00рсд

Maslina je vrlo otporna prema suši. To je tačno samo kad se računa sa skromnim prinosima i neredovitim rađanjem. Masline se gotovo isključivo gaje bez navodnjavanja, pa tokom dugih sušnih leta maslina zavisi isključivo od rezervi vode u zemljištu. Budući da je kritično razdoblje masline prema vlazi avgust i septembar, kad plod intenzivno raste, zemljište sposobno da očuva vlagu za kao i letnje mesece omogućuje bolji rod i u sušnim godinama.

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  visina sadnica 100-120cm

 • Opis

  Maslina je zimzelena biljka.  Najveći svetski proizvođač maslina je Španija, a sledi Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg maslina, što odgovara 3 – 8 kg ulja.  Maslina u prodaji je formirana kao stablašica sa okruglasom krošnjom, ispunjenom maslinasto zelenim listovima. Ove vrste su odlične za uzgoj u saksijama.

  Maslina Za konzerviranje se koriste samo zdravi i mesnati plodovi kao i oni koji nisu oštečeni. Minimalna temperatura niža od -7 °C može prouzrokovati ozbiljne štete ako zahlađenje traje duže od 8 – 10 dana. U prak­si se preporučuje da se maslina ne širi na područja gde temperatura uobičajeno pada niže od -4 do -5 °C. Budući da maslina cveta nešto kasnije, slabiji rani prolećni mrazevi nisu tako opasni kao za druge kul­ture.

  Vrlo otporna prema suši. To je tačno samo kad se računa sa skromnim prinosima i neredovitim rađanjem. Masline se gotovo isključivo gaje bez navodnjavanja, pa tokom dugih sušnih leta, maslina zavisi isključivo od rezervi vode u zemljištu. Budući da je kritično razdoblje, masline prema vlazi avgust i septembar, kad plod intenzivno raste, zemljište sposobno da očuva vlagu za kao i letnje mesece omogućuje bolji rod i u sušnim godinama.

  Zemljište za maslinu mora biti rastresito, da brzo može primiti vodu od obilne kiše, mora biti dubo­ko kao i imati dobar kapacitet za vodu, da u sebi može zadržati što više od primljene vode. Orjentaciono se kaže da sadržaj gline ne bi smeo biti veći od 60 % jer se inače ne razvija zdrav korenov sistem zbog ograničenog sadržaja kiseonika. Maslina je vrlo osetljiva pre­ma suvišku vode u zemljištu, pa su loše drenirana teška gli­nena, slabo propusna zemljišta i zemljišta s visokom podzemnom vodom potpuno nepodesna za gajenje masline.

  Najbolje je drvo masline zasaditi u saksijama, zahvaljujući kojima, u zavisnosti od sezone, možemo promeniti njihovu lokaciju.  Maslinovo drvo se može formirati orezivanjem. Najbolje je to raditi nakon vegetacije, tj. u rano proleće. Takva procedura ne samo da daje stablu željeni oblik, već mu pospešuje razmnožavanje i rast.