Gaura – Gaura Lindheimeri

Gaura je višegodišnja sadnica – perena, koja privlači pažnju u svakom vrtu, svojim pomalo divljim izgledom, raskošnim cvetanjem tokom letnjih i jesenjih meseci. Cveta bogato prošaranim ružičastim cvetovima, na izduženim cvetnim drškama. Ako je povežemo sa grčkom reči gauros, dobijamo reč vrhunski, koja opisuje ovu biljku u potpunosti, s obzirom da je izuzetno otporna na uslove uspevanja.

Ovu vrstu sadnice možete uspešno uzgajati u vrtu ili u saksijama. Verni pratioci gaure Gaura lindheimeri ‘Pink Cloude’su pčele i leptiri. Dostiže visinu i širinu do 120cm. Listovi gaure su kopljastog oblika i boja im varira od zelene do crvenkaste. Ove sadnice osvežavaju vrtove, odnosno unose život u vrt, od letnjih do ranih zimskih meseci. Gaure je najbolje kombinovati sa raskošnim ukrasnim travama ili drugim perenama, koje imaju slobodan oblik habitusa, tj. podsećaju na divlje vrste biljaka.

Pogodna je za sadnju pored staza, prvenstveno ako želite da ublažite pravilne geometrijske oblike, za sadnju u perenjacima, za sadnju u većim saksijama i sl. Gaure su veoma zanimljive, ako se sade na terenima, gde je izraženije strujanje vazduha, jer njihove stabljike viore na vetru. Ove sadnice vole sunčana staništa i dobro drenirano tlo. Zahtevaju i orezivanje, kada prerastu a treba ih orezati i pre zime. S proleća one nanovo teraju nove listove i dosta brzo obrazuju žbunaste forme.

Coming Soon...