Pasiflora careulea – Hristov venac

Pasiflora careulea – Hristov venac  je popularna dekorativna biljka koja preko leta cveta svojim predivnim belim, crvenim ili ljubičastim cvetovima, koji mirišu kao vanila. Hristov venac može da poraste i do 3 m visoko i do 2 m u dužinu. Ovo prelepo cveće je poznato i kao isusov venac ili isusova kruna. Cvet ove biljke traje svega 24 sata. Ukoliko gajite ovu biljku u kući, stavite je obavezno pored prozora, na svetlo mesto.

  • Opis

    Pasiflora careulea – Hristov venac  biljka penjačica, obezbedite joj adekvatnu podršku. Ukoliko se ova biljka gaji napolju, može opstati preko zime na zaklonjenim mestima i uz adekvatnu zaštitu. Pasiflora (lat. Passiflora) je zeljasta biljka iz familije Passifloraceae, može se sresti širom tropskih šuma i pustinja, pa se njene vrste ne nalaze u prirodi na teritoriji naše zemlje.

    Uglavnom raste kao niski žbun ili jednogodišnja cvetnica, ali ima i onih koji narastu do nekoliko metara u visinu. Najpoznatija vrsta je marakuja, odnosno pasiflora, koja je jestiva, a naziv je dobila po latinskoj reči passio (patnja) i odnosi se na Isusovu patnju, odnosno krunu i reči flos (cvet). Na našim prostorima se naziva još i Hristov venac.

    Pasiflora careulea – Hristov venac   Najčešće je zeljasta višegodišnja puzavica, ali se sreće i u obliku grma. Izuzetno je snažna, a penje se uz pomoć vitica koje se javljaju u pazusima listova. Koren je veoma  razgranat i omogućava da se biljka razvija. Stablo je tamnozeleno, savitljivo i prekriveno sitnim dlačicama. Može biti dugačko nekoliko metara i obrasti površinu od više kvadratnih metara. Listovi su dvostruko ili trostruko deljeni, sa dubokim usecima i na vrhovima su nazubljeni.

    Pasiflora cveta od jula do septembra, cvetovi su u proseku veliki 6 cm i imaju veoma neobičan oblik, uglavnom krunast, podeljeni su na više delova i imaju ljubičastu, belu i žutu boju. Boja krune ide od svetlo do tamno ljubičaste. Osim neobičnog izgleda, cvetovi imaju intenzivan i prijatan miris. Plod je jestiva bobica veličine jajeta, u kojoj se nalaze semenke. Kora ploda je žutozelena i izrazito naborana.