Amarilis – Kameni cvet

Amarilis je lukovičasta biljka kojoj odgovaraju svetla i topla mesta. Cvetovi amarilisa su krupni i mogu biti jednostavni i dupli. Amarilis voli vlažno zemljište. Cveta od decembra do marta.

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  bela, crvena, crveno bela, roza

  Isporuka

  biljka u pupoljku

 • Opis

  Zbog interesantnog i izuzetno lepog cveta koji podseća na trubu, amarilis ili sunovrat spada u najlepše i najtraženije sobno cveće. U pitanju je lukovičasta ukrasna biljka, poreklom iz Srednje i Južne Amerike.

  Amarilis – Kameni cvet  Uspeva na sunčanom mestu, ali ga treba zaštititi od jakog podnevnog sunca. Iz jedne lukovice amarilisa mogu se pojaviti dve do četiri cvetne stabljike sa nekoliko krupnih, levkastih cvetova u beloj, ružičastoj, crvenoj boji, dvobojni ili šatirani. Amarilis cveta od decembra do marta, ili na proleće u aprilu i maju, ako se zasadi u februaru ili martu. Ukoliko se biljka gaji u kući, cvetovi traju dve do tri nedelje.

  Amarilis – Kameni cvet  Posle precvetavanja odsecite cvetnu dršku na visinu od 10 cm. Lukovice ostavite do proleća na umereno toplom mestu (10 do 15 stepeni), gde ima dovoljno svetlosti. Lukovice iz saksije u maju premestite u baštu, jer će se bolje razvijati. Bitno je da tokom proleća i leta amarilisi isteraju, što više listova i da lukovice, što više porastu kako bi imale dovoljno energije za naredno cvetanje. Ako nemate baštu, lukovice na proleće presadite u veću saksiju sa bogatim supstratom i držite ih na terasi.

  U oktobru lukovice izvadite iz bašte i ostavite da se listovi sasuše da bi svi hranjivi sastojci iz listova prešli u lukovicu. Sasušene listove i koren skratite na dužinu od 4 cm, lukovice smestite u kutiju i držite na tamnom i hladnom mestu (gde treba da ostanu najmanje osam nedelja).

   

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.