Ginko – Ginkgo biloba

750.00рсд

Ginko ili mandarinsko drvo spada u kategoriju visokih lišćara poreklom iz Kine. Listopadno je drvo, visine do 30 metara, razgranate piramidalne krošnje, koja može dostići širinu do 15 metara. List je trouglast, zeleno žute boje. Karakteristika ove vrste je što je dvodoma biljka, znači postoje ženski i muški primerci. Za drvorede se koriste isključivo muške biljke, jer ženske imaju plodove neprijatnog mirisa. Ova vrsta drveća je izuzetno otporna, ne traži posebnu vrstu zemljišta, može da raste na osunčanim i polusenovitim pozicijama. Veoma dekorativna vrsta lišćara, pogodna za sadnju u vidu drvoreda, kao soliter na travnjacima ili u kombinaciji sa drugim lišćarima crvene boje lista ili sa visokim četinarima.

Više o ovoj vrsti pročitajte na našem blogu: Ginko – fascinantna vrsta

lišćarskog drveća Zaljubite se u jesenje sadnice Sadnice drveća – baštenske skulpture

 • Dodatne informacije

  Položaj

  sunce i polusenka

  Boja

  zelena, žuta

  Isporuka

  sadnice visine 60-70cm

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Mesto sadnje

  bašta

 • Opis

  Lišćarsko drveće se deli na tri kategorije prema visini: nisko, srednje visoko i visoko drveće. Niski lišćari rastu u proseku od 5 – 10m visine, srednje visoki lišćari, rastu 10-15m visine i visoki lišćari koji rastu preko 10m visine.

  Niski lišćari spadaju u kategoriju biljaka između žbunja i drveća. Često nemaju izraženo centralno stablo. Često su prepoznatljivi po lepim cvetovima, plodovima ili interesantnim granama. Sade se na 3 – 4 metra međusobnog odstojanja. Pogodne su za sadnju u manjim vrtovima ili velikim posudama.

  Srednje visoki lišćari su drvenaste vrste koje dostižu visine  10 – 15m. Pogodne su za sadnju u parkovima, srednje velikim vrtovima, mada često nađu primenu i u manjim vrtovima, gde se sade kao soliterna stabla. Sade se na odstojanju na oko 5 metara. Većina vrsta ima lepe cvetove i plodove.

  Visoki lišćari su drvenaste biljke koje u postojbini dostignu visine i do 50m, dok u našim vrtovima i parkovima ne prelaze 20-30m. Koren kod ovih vrsta je dobro razvijen, imaju široke krošnje preko 10m širine, stoga ove biljke treba udaljiti od od objekata.Lišće je tokom vegetacije uglavnom zeleno i s jeseni se menja u crvenu,narandžastu, žutu i braon boju. Karakterišu ih lepi cvetovi, interesantni plodovi. Sade se na odstojanju od 5-10m. Uglavnom se koriste za drvoredne sadnje, kao soliteri, za stvaranje masiva i slično.

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.

Možda će vam se svideti …