– Pinus mugo topijar

3,000.00рсд

Pinus mugo topijar je kalemljeni bor na stablu, guste okruglaste krošnje. Visina kalema na oko 50cm. Odlično se kombinuje sa drugim kalemljenim ili patuljastim četinarima. Pogodni su za uzgoj u većim saksijama, kamenjarima a često se sade i u kombinaciji sa patuljastim perenama, četinarima i sl.

U ponudi sadnice sa sl.br. 3 i 4

Više o četinarima pročitajte na našem blogu: Sadnja četinara u baštama i saksijama

 

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Isporuka

  sadnice visine 40-50cm

 • Opis

  Pinus mugo topijar je kalemljena vrsta četinara. Mogu biti različitih visina u zavisnosti od visine na kojoj su kalemljeni. Zbog svoje dekorativnosti su veoma cenjeni i rado viđeni u prestižnim i modernim vrtovima.

  U ponudi sadnice sa sl.br. 3 i 4

  Pinus mugo topijar  Ukoliko ih uzgajate u saksijama odaberite iste većih dimenzija – u keramičkim saksijama fascinantno izgledaju. Ko i svi četinari traže kiseliji supstrat, dobre propusnosti. Za prihranu koristite đubriva za četinare – spororazlagajuća poput Osmocote đubriva su naša preporuka. Obezbedite im vidno mesto na terasi ili u bašti. Ova vrsta ne traži orezivanje. Za vreme visokih temperatura vodite računa da održavate umerenu vlagu zemljišta. Sprečite isparavanje vlage postavljanjem malča na površinu zemlje. Mošete ih saditi i kombinovano sa drugim patuljastim četinarima. Često se koriste za sadnju u alpinetumima.

  Patuljasti četinari 

  Osnovna odlika je da  stablo ne bude visoko, tako da se prosečna visina odrasle biljke,  kreće se oko 1 – 1,5 metara. Naravno, ima među njima i nižih koje rastu do 0,5 metara, ali i onih koje mogu biti visine i 2,5 metra. Te vrste koje mogu maksimalno imati visinu preko 2 metra spadaju u spororastuće.

  Neki spororastući varijeteti čerinarskog drveća su zgodni za kamenjare i sksije, jer će im trebati vremena da se razviju. Ukoliko biste u alpinetum posadili brzorastući četinar, on bi ga mogao dobrim delom pokriti za 5 godina. To je jedna od stavki koje treba da znate. U osnovi sve navedene vrste dobro podnose orezivanje.

  Pri planiranju treba uzeti u obzir da li će se saditi jedna biljka pojedinačno ili će se saditi u grupi. Ukoliko se sadi nekoliko biljaka, mogu se uzeti dva varijeteta ili više da bi se kombinovanjem, postigao lepši izgled vrta.