Himalajski kedar – Cedrus deodara

1,600.00рсд

Himalajski kedar spada u grupu visokih četinara. Iglice su intezivno plave boje u proleće, dok već u letnjem periodu kada temperature postanu nesto više, dobijaju zelenkaste nijanse.
Jedinstven ukras sačinjavaju šišarke koje se razlikuju po obliku u zavisnosti da li su muške ili ženske. Muške šišarke su crvenkaste i izdužene dok su kod ženskih primeraka okruglaste.
Ovoj vrsti sadnica potrebno je obezbediti dobro isušeno tlo i pratiti zalivanje tokom prvih godina vegetacije, dok biljka ne uspostavi i ne razvije korenov sistem. Vrlo je dekorativan može se koristiti i za soliternu sadnju. Vrsta može da dostigne visine i do 30m i prečnik stabla do 2m. Smatra se najotpornijom vrstom kedra, raste relativno brzo i otporan je na sušu.

 • Dodatne informacije

  Boja

  plavo zelena

  Isporuka

  sadnice visine 1-1,2m

  Položaj

  svetlost

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  U Srbiji se himalajski kedar u prvom redu gaji kao dekorativna, a zatim i kao šumska kultura. Često se sreće u parkovima gde se uzgaja kao soliter ili se sadi u manjim grupama u gradskim sredinama, zbog svoje dekorativnosti, fitoncidnog dejstva i izdržljivosti prema gradskim uslovima sredine.

   

Možda će vam se svideti …