– Himalajski kedar – Cedrus deodara

– Himalajski kedar – Cedrus deodara – Smatra se najotpornijom vrstom kedra, raste relativno brzo i otporan je na sušu. Spada u grupu visokih četinara. Vrsta može da dostigne visine i do 30m i prečnik stabla do 2m. Iglice su intezivno plave boje u proleće, dok već u letnjem periodu kada temperature postanu nesto više, dobijaju zelenkaste nijanse. Jedinstven ukras sačinjavaju šišarke, koje se razlikuju po obliku u zavisnosti da li su muške ili ženske. Muške šišarke su crvenkaste i izdužene dok su kod ženskih primeraka okruglaste.

U ponudi sadnice sa sl.br.5

 

 

 • Dodatne informacije

  Boja

  plavo zelena

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Isporuka

  sadnice visine 80-100cm

  Položaj

  svetlost

 • Opis

  Himalajski kedar – Cedrus deodara  – U Srbiji se himalajski kedar u prvom redu gaji kao dekorativna, a zatim i kao šumska kultura. Često se sreće u parkovima, gde se uzgaja kao soliter ili se sadi u manjim grupama u gradskim sredinama, zbog svoje dekorativnosti, fitoncidnog dejstva i izdržljivosti prema gradskim uslovima sredine.

  U ponudi sadnice sa sl.br.5

  Himalajski kedar – Cedrus deodara  Za sadnju visokih četinara,  birajte prostrane pozicije, jer ove vrste stvaraju široke i robusne krošnje. Najlepši su ako se sade kao soliteri na travnjaku a isto lepo izgledaju kada se sade grupno u okviru vrste ili u kombinaciji sa drugim visokim četinarima. Ovoj vrsti sadnica potrebno je obezbediti dobro isušeno tlo i pratiti zalivanje, tokom prvih godina vegetacije, dok biljka ne uspostavi i ne razvije korenov sistem.  Vrsta može da dostigne visine i do 30m i prečnik stabla do 2m. Smatra se najotpornijom vrstom kedra, raste relativno brzo i otporan je na sušu.

  Visoki četinari
  Većinom zimzeleno drveće koje dostiže visine preko 30m. Krošnja piramidalna, prečnika 3-10m. Lišće četinasto ili ljuspasto, zelene i raznih nijansi sivoplave ili zlatnožute boje. Plodovi u obliku šišarica, doprinose dekorativnosti. Koren dobro razvijen, o čemu treba voditi računa (udaljenost od objekata). Sade se na 3-5m . Dolaze u obzir za veće vrtove, parkove i park šume. Poboljšavaju kvalitet vazduha, proivode kiseonik, imaju izraženo fitoncidno dejstvo.

   

   

   

   

Možda će vam se svideti …