– Platan – Platanus acerifolia

950.00рсд2,200.00рсд

Platan (lat. Platanus acerifolia)–  je dugovečno drvo, može da naraste do oko 15 m visine. Veoma je omiljen u urbanim sredinama. Voli sunčano stanište. Ima umerenu potrebu za vodim. Boja lista je zelena, a kora je izrazito dekorativna belicasta.

Šifra proizvoda: - Kategorije: ,
 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Isporuka

  150-160cm, visina sadnice 2-2.2m

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  𝙕𝙖š𝙩𝙤 𝙨𝙖𝙙𝙞𝙢𝙤 𝙙𝙧𝙫𝙚ć𝙚 𝙪 𝙗𝙖š𝙩𝙞?
  Osnova svakog vrta su drvenaste sadnice. One nam obezbeđuju hladovinu, upotpunjuju kolorit vrta, plodonose, cvetaju i jednostavno su neizbežan vrtni detalj.
  Smanjuje efekte poplava i erozije tla. Ublažava visoke temperatute u gradovima. Pomaže biodiverzitet i čini životno okruženje prijatnijim. Obežbeđuje hlad leti i zaklon zimi.

  Visoki lišćari 

  Listopadno drveće   koje u prirodnim uslovima može dostići i 50 m visine, dok u našim vrtovima i parkovima ne premašuje 20-30 m. Koren je većinom dobro razvijen. Krošnja širine 10-20 m, pa ove biljke pri sadnji treba udaljiti od objekata. Listovi raznih veličina i oblika. Tokom vegetacije većinom zeleni, pred opadanje žuti , rubin crveni (likvidambar), ili do kraja zeleni (jova), žuto smeži (platan). Kombinacijom mogu se dobiti interesantni jesenji vizuelni efekti. Sadi se na međusobno  razmaku od  5-8 m. Izuzetno deluju na travnjaku kao soliteri. Na većim zelenim površinama, koriste se za zadnji plan, tako da se na njihovim krošnjama oslikava, niže rastinje.

  – Platan – Platanus acerifolia – Listopadno visoko drvo, atraktivne široko ovalne krošnje i lučno povijenih grana koje su veoma atraktivne tokom zime. Kora je sivkasto braon, veoma tanka i ljušti se tako da se stvaraju svetle fleke na stablu. Biljka je veoma moćna kad naraste, može sa dostigne 10-15m u visinu i 6-7m u širinu.  Listovi veoma krupni, do 25cm u prečniku, po obliku slični javorovom listu pa je tako ovaj platan dobio i naziv. Cveta u proleće ali su cvetovi neupadljivi. Plod koji se javlja na jesen je veoma dekorativan i efektan. Plod je zeleno-smeđa kuglica koja visi na dugoj peteljci.

  – Platan – Platanus acerifolia Biljka je veoma otporna kako na ekstremno niske tako i na visoke temperature. Otporan je i na aerozagađenja tako da ima čestu primenu u gradskim parkovima i drvoredima.