– Platan – Platanus acerifolia

2,300.00рсд2,800.00рсд

Platan (lat. Platanus acerifolia)–  je dugovečno drvo, može da naraste do oko 10-15 m visine. Veoma je omiljen u urbanim sredinama. Voli sunčano stanište. Ima umerenu potrebu za vodim. Boja lista je zelena, a kora je izrazito dekorativna belicasta. Otporan je i na aerozagađenja, tako da ima čestu primenu u gradskim parkovima i drvoredima.

Listopadno visoko drvo, atraktivne široko ovalne krošnje i lučno povijenih grana, koje su veoma atraktivne tokom zime. Kora je sivkasto braon, veoma tanka i ljušti se tako da se stvaraju svetle fleke na stablu. Biljka je veoma moćna kad naraste, može sa dostigne 10-15m u visinu i 6-7m u širinu.

 

Na slici br. 6 izgled sadnica visine 100-120cm

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Isporuka

  sadnice visine 2-2,3m, 1.7-1.9m

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  – Platan – Platanus acerifolia – Listopadno visoko drvo, atraktivne široko ovalne krošnje i lučno povijenih grana, koje su veoma atraktivne tokom zime. Kora je sivkasto braon, veoma tanka i ljušti se tako da se stvaraju svetle fleke na stablu. Biljka je veoma moćna kad naraste, može sa dostigne 10-15m u visinu i 6-7m u širinu.  Listovi veoma krupni, do 25cm u prečniku, po obliku slični javorovom listu pa je tako ovaj platan dobio i naziv. Cveta u proleće ali su cvetovi neupadljivi. Plod koji se javlja na jesen je veoma dekorativan i efektan. Plod je zeleno-smeđa kuglica koja visi na dugoj peteljci.

  – Platan – Platanus acerifolia  – Sadnja Biljka je veoma otporna, kako na ekstremno niske tako i na visoke temperature. Otporan je i na aerozagađenja, tako da ima čestu primenu u gradskim parkovima i drvoredima. Listopadno drveće   koje u prirodnim uslovima može dostići i 50 m visine, dok u našim vrtovima i parkovima ne premašuje 20-30 m. Koren je većinom dobro razvijen. Krošnja širine 10-20 m, pa ove biljke pri sadnji treba udaljiti od objekata.

  Visoke lišćare sadimo zbog stvaranja ugodnog hlada i što tokom vegetacije većinom menjaju boj lišća od  zelene, pred opadanje žute , rubin crveni (likvidambar), ili do kraja zeleni (jova), žuto smeđi (platan). Kombinacijom mogu se dobiti interesantni jesenji vizuelni efekti. Sadi se na međusobno  razmaku od  5-8 m. Izuzetno deluju na travnjaku kao soliteri. Na većim zelenim površinama, koriste se za zadnji plan, tako da se na njihovim krošnjama oslikava, niže rastinje.

  𝙕𝙖š𝙩𝙤 𝙨𝙖𝙙𝙞𝙢𝙤 𝙙𝙧𝙫𝙚ć𝙚 𝙪 𝙗𝙖š𝙩𝙞?
  Osnova svakog vrta su drvenaste sadnice. One nam obezbeđuju hladovinu, upotpunjuju kolorit vrta, plodonose, cvetaju i jednostavno su neizbežan vrtni detalj.
  Smanjuje efekte poplava i erozije tla. Ublažava visoke temperatute u gradovima. Pomaže biodiverzitet i čini životno okruženje prijatnijim. Obežbeđuje hlad leti i zaklon zimi.

  Na slici br. 6 izgled sadnica visine 100-120cm