– Lampion drvo – Koelreuteria paniculata

2,500.00рсд

– Lampion drvo – Koelreuteria paniculata  Listopadna vrsta, koja dostiže visinu od oko 10m. Formira okruglastu i gustu krošnju. Cvetovi su žuti u metličastim cvastima, cvetaju od juna do avgusta. Rađa žuto smeđe plodove u vidu mehurova, koji dugo ukrašavaju krošnju. Medonosna je vrsta, pčele je rado posećuju. Otporna je i ne traži posebne uslove nege. Pogodna je za sadnju na travnjacima, u vidu drvoreda ili u mešovitim parkovskim zasadima.

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Boja cveta

  žuta

  Isporuka

  sadnice u busenu 2-2.2m

  Mesto sadnje

  bašta

  Vreme cvetanja

  jun – avgust

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  – Lampion drvo – Koelreuteria paniculata  Listopadna vrsta, koja dostiže visinu od oko 10m. Formira okruglastu i gustu krošnju. Cvetovi su žuti u metličastim cvastima, cvetaju od juna do avgusta. Rađa žuto smeđe plodove u vidu mehurova, koji dugo ukrašavaju krošnju. Medonosna je vrsta, pčele je rado posećuju. Otporna je i ne traži posebne uslove nege. Pogodna je za sadnju na travnjacima, u vidu drvoreda ili u mešovitim parkovskim zasadima. Obezbeđuje dobar hlad u bašti.

  – Lampion drvo – Koelreuteria paniculata Listovi su naizmenični, neparno perasti, do 35 cm dugi i 18 cm široki, sastavljeni od 7 – 15 naspramnih jajastih listića, od kojih su srednji parovi najveći. U jesen listovi dobijaju živopisnu bronzanocrvenu boju. Cvetovi su žuti, 10-15cm dugi.
  Koelreuteria_paniculata plod je trooka, viseća, naduvena čaura i dugo se zadržava na krošnji drveta (tokom zime) i izgleda poput malih lampiona. Semenka je crna, gola i sjajna, veličine graška. Obično po jedna u svakoj pregradi čaure. Sazreva u septembru.

  Lišćarsko drveće se deli na tri kategorije prema visini: nisko, srednje visoko i visoko drveće. Niski lišćari rastu u proseku od 5 – 10m visine, srednje visoki lišćari, rastu 10-15m visine i visoki lišćari koji rastu preko 10m visine.

  Niski lišćari spadaju u kategoriju biljaka između žbunja i drveća. Često nemaju izraženo centralno stablo. Često su prepoznatljivi po lepim cvetovima, plodovima ili interesantnim granama. Sade se na 3 – 4 metra međusobnog odstojanja. Pogodne su za sadnju u manjim vrtovima ili velikim posudama.

   

   

   

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.

Možda će vam se svideti …