– Krupnolisna lipa

750.00рсд

Krupnolisna lipa , visoki lišćar koji dostiže visinu do 30m i širinu krošnje do oko 15m. Cveta početkom juna meseca, oko 2 nedelje pre sitnolisne lipe. Ima dubok koren. Životni vek joj je i do 500 godina. Ima jaku izdanačku moć. Medonosna je vrsta. Ako sadite lipu u bašti, odaberite veći slobodni prostor kako bi u potpunosti razvila krošnju. Ove vrste se često koriste za formiranje drvoreda a sade se i samostalno. Obezbeđuju fantastičnu senu.

 

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  belo žuta

  Isporuka

  sadnice visine 60-70cm

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  senka, polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  𝙕𝙖š𝙩𝙤 𝙨𝙖𝙙𝙞𝙢𝙤 𝙙𝙧𝙫𝙚ć𝙚 𝙪 𝙗𝙖š𝙩𝙞?
  Osnova svakog vrta su drvenaste sadnice. One nam obezbeđuju hladovinu, upotpunjuju kolorit vrta, plodonose, cvetaju i jednostavno su neizbežan vrtni detalj.
  Smanjuje efekte poplava i erozije tla. Ublažava visoke temperatute u gradovima. Pomaže biodiverzitet i čini životno okruženje prijatnijim. Obežbeđuje hlad leti i zaklon zimi.

  Visoki lišćari 

  Listopadno drveće Krupnolisna lipa   koje u prirodnim uslovima može dostići i 50 m visine, dok u našim vrtovima i parkovima ne premašuje 20-30 m. Koren je većinom dobro razvijen. Krošnja širine 10-20 m, pa ove biljke pri sadnji treba udaljiti od objekata. Listovi raznih veličina i oblika. Tokom vegetacije većinom zeleni, pred opadanje žuti (Krupnolisna lipa ), rubin crveni (likvidambar), ili do kraja zeleni (jova). Kombinacijom mogu se dobiti interesantni jesenji vizuelni efekti. Sadi se na međusobno  razmaku od  5-8 m. Izuzetno deluju na travnjaku kao soliteri. Na većim zelenim površinama, koriste se za zadnji plan, tako da se na njihovim krošnjama oslikava, niže rastinje.

  Krupnolisna lipa, visoki lišćar koji dostiže visinu do 30m i širinu krošnje do oko 15m. Cveta početkom juna meseca, oko 2 nedelje pre sitnolisne lipe. Ima dubok koren. Životni vek joj je i do 500 godina. Ima jaku izdanačku moć. Medonosna je vrsta. Ako sadite lipu u bašti, odaberite veći slobodni prostor kako bi u potpunosti razvila krošnju. Ove vrste se često koriste za formiranje drvoreda a sade se i samostalno. Obezbeđuju fantastičnu senu.

  U blogu pročitajte tekst o visokom drveću: Drveće u bašti Drveće i žbunje u vrtu