– Krupnolisna lipa – Tilia platyphyllos

1,100.00рсд3,000.00рсд

Krupnolisna lipa  visoki lišćar,  koji dostiže visinu do 30m i širinu krošnje do oko 15m. Cveta početkom juna meseca, oko 2 nedelje pre sitnolisne lipe. Ima dubok koren. Životni vek joj je i do 500 godina. Ima jaku izdanačku moć. Medonosna je vrsta. Ako sadite lipu u bašti, odaberite veći slobodni prostor, kako bi u potpunosti razvila krošnju. Ove vrste se često koriste za formiranje drvoreda a sade se i samostalno. Obezbeđuju fantastičnu senu.

 

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  belo žuta

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  senka, polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Isporuka

  sadnice u busenu 2-2.2m, sadnice visine 80-100cm

 • Opis

  Krupnolisna lipa   vrste lišćara koje u prirodnim uslovima mogu dostići i 50 m visine, dok u našim vrtovima i parkovima ne premašuje 20-30 m. Koren je većinom dobro razvijen. Krošnja širine 10-20 m, pa ove biljke pri sadnji treba udaljiti od objekata. Listovi raznih veličina i oblika. Tokom vegetacije većinom zeleni, pred opadanje žuti. Kombinacijom mogu se dobiti interesantni jesenji vizuelni efekti. Sadi se na međusobno  razmaku od  5-8 m. Izuzetno deluju na travnjaku kao soliteri. Na većim zelenim površinama, koriste se za zadnji plan, tako da se na njihovim krošnjama oslikava, niže rastinje.

  Krupnolisna lipa  – Sadnja  Cveta početkom juna meseca, oko 2 nedelje pre sitnolisne lipe.  Životni vek joj je i do 500 godina. Ima jaku izdanačku moć. Medonosna je vrsta. Ako sadite lipu u bašti, odaberite veći slobodni prostor, kako bi u potpunosti razvila krošnju. Ove vrste se često koriste za formiranje drvoreda a sade se i samostalno. Obezbeđuju fantastičnu senu.

  Krupnolisna lipa  – Upotreba na zelenim površinama  Osnova svakog vrta su drvenaste sadnice. One nam obezbeđuju hladovinu, upotpunjuju kolorit vrta, plodonose, cvetaju i jednostavno su neizbežan vrtni detalj.
  Smanjuje efekte poplava i erozije tla. Ublažava visoke temperatute u gradovima. Pomaže biodiverzitet i čini životno okruženje prijatnijim. Obežbeđuje hlad leti i zaklon zimi.

  U blogu pročitajte tekst o visokom drveću: Drveće u bašti Drveće i žbunje u vrtu