Cvetni ukrasni bagrem

Cvetni ukrasni bagrem –  je nastao ukrštanjem bagrema Robinia pseudoacacia i R. hispida. Razvija se kao lepo listopadno, srednje visoko drvo do 7-8 m, sa elegantnom, prozračnom krošnjom širine 4-5 m i bujnim, svetlim lišćem koje u jesen postaje zlatno žuto.

Ova hibridna sorta cenjena je zbog kasnog prolećnog cvetanja brojnih cvetića u visećim grozdastim cvastima, tamno ljubičasto-ružičaste boje, koji su blago mirisni. Krajem leta ima ponovljeno cvetanje manjeg obima. Iz cvetova se razvijaju smljoštene mahune sa semenkama.

 

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  visina sadnice 2-2.2m

  Boja

  zelena

  Boja cveta

  roza

  Položaj

  sunce i polusenka

  Mesto sadnje

  bašta

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Cvetni ukrasni bagrem – je nastao ukrštanjem bagrema Robinia pseudoacacia i R. hispida. Razvija se kao lepo listopadno, srednje visoko drvo do 7-8 m, sa elegantnom, prozračnom krošnjom širine 4-5 m i bujnim, svetlim lišćem koje u jesen postaje zlatno žuto.

  Ova hibridna sorta cenjena je zbog kasnog prolećnog cvetanja, brojnih cvetića u visećim grozdastim cvastima, tamno ljubičasto-ružičaste boje, koji su blago mirisni. Krajem leta ima ponovljeno cvetanje manjeg obima. Iz cvetova se razvijaju smljoštene mahune sa semenkama.

  Cvetni ukrasni bagrem – Sadnja   Pružaće ugodnu hladovinu leti i doprineće stvaranju toplih jesenjih boja vrta. Listovi su neparno perasti sa ovalnim liskama nežne svetlo zelene boje. Njegovo lišće se pojavljuje kasno u proleće i jedno je od poslednjih stabala koje je lišće izgubilo na jesen (za vreme blagih zima listovi ostaju do narednog proleća). Orezivanjem krošnje podstičete da se zgusne a istovremeno je i bolje cvetanje.

  Cvetni ukrasni bagrem Na korenu ima simbiotske azotofiksatorne bakterije, kao i ostale biljke iz familije Fabaceae, što mu omogućava da raste u zemljištima siromašnim hranjivim sastojcima. Tolerantan je na različite tipove zemljišta. Dobro uspeva na osunčanim položajima, ali i u polusenci. Dobro podnosi niske temperature, sušu i povećano aerozagadjenje, kao i rezidbu. Otporan je na bolesti i štetočine.

  – Upotreba na zelenim površinama  pogodan za drvorednu sadnju, za ozelenjavanje malih skverova i za male bašte za soliternu sadnju ili u mešovitim kompozicijama. Divno izgledaju u drvoredu, kada s proleća krene cvetanje u visećim grozdastim cvastima. Ove vrste se mogu uzgajati i u velikim dubokim saksijama.