Popust!

– Javor mleč – Acer Platanoides

750.00рсд

– Javor mleč – Acer Platanoides Medonosna je vrsta. Plodovi su tipični za javore, leptirastog oblika, koga čine dve krilate orašice dužine 3-5 cm. Plodovi sazrevaju u septembru-oktobru i obično posle prvih mrazeva u oktobru-novembru potpuno opadnu sa grana. Mleč u mladosti brzo raste. Dobro podnosi niske zimske temperature. Ima skromne zahteve prema zemljištu i dobro podnosi  urbani mikroklimat i vetar. Ne treba ga orezivati na proleće, jer intenzivno luči sokove što ga iscrpljuje.

 

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  sadnice visine 80cm-100cm

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce, polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  𝙕𝙖š𝙩𝙤 𝙨𝙖𝙙𝙞𝙢𝙤 𝙙𝙧𝙫𝙚ć𝙚 𝙪 𝙗𝙖š𝙩𝙞?
  Osnova svakog vrta su drvenaste sadnice. One nam obezbeđuju hladovinu, upotpunjuju kolorit vrta, plodonose, cvetaju i jednostavno su neizbežan vrtni detalj.
  Smanjuje efekte poplava i erozije tla. Ublažava visoke temperatute u gradovima. Pomaže biodiverzitet i čini životno okruženje prijatnijim. Obežbeđuje hlad leti i zaklon zimi.

  Visoki lišćari 

  Listopadno drveće    koje u prirodnim uslovima može dostići i 50 m visine, dok u našim vrtovima i parkovima ne premašuje 20-30 m. Koren je većinom dobro razvijen. Krošnja širine 10-20 m, pa ove biljke pri sadnji treba udaljiti od objekata. Listovi raznih veličina i oblika. Tokom vegetacije većinom zeleni, pred opadanje žuti , rubin crveni (likvidambar), ili do kraja zeleni (jova). Kombinacijom mogu se dobiti interesantni jesenji vizuelni efekti. Sadi se na međusobno  razmaku od  5-8 m. Izuzetno deluju na travnjaku kao soliteri. Na većim zelenim površinama, koriste se za zadnji plan, tako da se na njihovim krošnjama oslikava, niže rastinje.

  – Javor mleč – Acer Platanoides je listopadno drvo sa prirodnim arealom u severnoj i istočnoj Evropi i na Kavkazu do 1300 mnv. Krošnja je gusta, jajasto zaobljena, na prostranom prostoru okruglasta. Korenov sistem ima dobro razvijene bočne žile, koje su pliće ali široke. Deblo je promjera veće od 1 m. Kora je debela oko 1 cm, u početku smeđesiva i glatka, kasnije tamnosmeđa te uzdužno i poprečno plitko izbrazdana, ne ljušti se. Mladi izboji su goli, u početku zelenkastosmeđi, kasnije smećkastosivi, prekriveni svijetlosmeđim lenticelama. Cvetovi su jednodomni, jednospolni ili katkad dvospolni, skupljeni u uspravne gronjaste cvatove. Žućkasto zelenkasti su, promjera oko 8 mm, građeni od pet listića čaške i vjenčića a nalaze se na drškama dugim 1-2 cm. Prašnika ima najčešće 8, kraći su od latica, tučak je jedan s nadraslom plodnicom i dva vrata. Cvetaju pre listanja mart – april. Plodovi su jednosjemeni, okriljeni oraščići dugi 4-7 cm, po dvije perutke spojene su pod tupim kutom. . Sjemenka je na poprečnom presjeku pljosnata. Peteljke listova, lisne nervature i mlade grančice sadrže mliječni sok.

  – Javor mleč – Acer Platanoides  Raste u mešovitim šumama. Pretežno je vrsta nižih položaja, širokih rečnih dolina i nižih bregova. Mleč dostiže visinu do 20 m sa vitkim, pravim stablom i gustom izduženo jajastom krošnjom širine 8-12 (15) m. Medonosna je biljka, najmedonosnija od svih javora. Prinos je oko 200 kg meda na 1 ha čistog zasada.