– Parthenocissus Quinquefolia

450.00рсд

Parthenocissus Quinquefolia Puzavica gustog sklopa sa velikom pokrivnošcu površina. Idealna za vertikalno ozelenjavanje,fasade kuca ili kao vizuelna barikada. Parthenocissus quinquefolia je brzorastuca vrsta koja može doseci visine i do 25m, dok svojom crvenom bojom koja je izražena u jesenjem periodu
doprinosi atraktivnosti prostora. Tokom proleca i leta boja lista je zelena.

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  visina sadnice 30-40cm

 • Opis

  Parthenocissus Quinquefolia Puzavica gustog sklopa sa velikom pokrivnošcu površina. Idealna za vertikalno ozelenjavanje,fasade kuca ili kao vizuelna barikada. Parthenocissus quinquefolia je brzorastuca vrsta, koja može doseci visine i do 25m, dok svojom crvenom bojom koja je izražena u jesenjem periodu doprinosi atraktivnosti prostora. Tokom proleca i leta boja lista je zelena.

  Parthenocissus quinquefolia crvenolisna puzavica  u narodu poznata kao devojačka loza je vrlo dekorativna listopadna vrsta koja poraste i do 25m u visinu i odlikuje se brzim rastom. Listovi su kožasti i sjajni sa tri do pet režnjeva. Od proleća do jeseni devojačka loza ima zelene listovi koji na jesen dobijaju jarko crvenu boju. Cveta neuglednim cvetovima na proleće koji su zelenkasti i skupljeni u cvasti.

  Plod je plavičasta bobica. Parthenocissus quinquefolia voli sunčane do polusenovite pozicije i nije izbirljiva prema vrsti zemljišta. Ukoliko je crvenolisna puzavica nadkrivena potrebno je redovno zalivanje. Otporna je na sve gradske uslove sredine što Parthenocissus quinquefolia čini vrlo popularnom urbanom vrstom.

  Bio-ekološke karakteristike:

  • Biljci odgovaraju suncani i senoviti položaji.
  • Nije izbirljiva prema zemljištu, dok dobro podnosi gradske uslove.
  • Otporna je na gljicicna oboljenja, i insekte. Veoma izdržljiva vrsta
  • Lako se hvata za bilo kakvu potporu. Ukoliko imate zicanu ogradu a hteli biste da se sakrijete od pogleda, mozete je posaditi i vrlo brzo ce se uhvatiti za zicu ograde i popuniti je. Mozete je seci i oblikovati po zelji.
  • vrsta svetlosti i senke koja dobro podnosi gradske uslove. Uspeva na svim tipovima zemljišta, a otporna je na mraz i sušu. Koristi se za ozelenjavanje vertikalnih površina, a posebno lepo izgleda na fasadama. Pogodna je za zaklanjanje svih neoglednih površina, kao i za stvaranje utiska “divljeg” vrta.