– Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii blue’

550.00рсд

 – Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii blue’  Spada u red nižih ili srednje visokih četinara u punoj fazi rasta, dostiže visinu od oko 2-2,5m i širinu krošnje 60-80cm. Kompaktnog je rasta, sa gusto pripijenim grančicama. Veoma dekorativan ukras u baštama, mada lepo izgleda i u velikim žardinjerama, gde raste sporije.
Ne voli višak vode, te zemljiste treba da bude drenažno-ocedivo. Može da se uzgaja i na osunčanim i polusenovitim pozicijama. Plava boja četina predstavlja izuzetan ukras za svako dvorište. Sadite ih u kombinaciji sa nižim četinarima ili sa ukrasnim grmovima crvene i žute boje lista.
Na slici broj 4-5 izgled sadnica u ponudi
 • Dodatne informacije

  Boja

  plava

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Isporuka

  sadnice visine 40-50cm

 • Opis

   – Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii blue’ je četinar koji dostiže visinu do 2-2,5m i širinu 60-80cm. Formira gustu, kompaktnu krošnju, boja ljuspastih četina je plava. Pogodan je za formiranje nižih živih ograda, za samostalnu ili grupnu sadnju u vrtu. Odlično izgleda u kombinovanoj sadnji sa četinarima, okruglaste ili vretenaste forme krošnje, zelene i žute boje četina. Takođe se dobro kombinuje sa ukrasnim šibljem. Ukoliko ih gajite u saksijama birajte dublje i prostranije posude.
   – Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii blue’ Zahteva propusno, dobro ocedno zemljište. Za prihranu koristite spororazlagajuće đubrivo za četinare. Ukoliko ih uzgajate u saksijama, na površinu zemlje možete posuti sitnu borovu koru malč, koja je dekorativna i snižava procenat isparavanje vlage iz supstrata. Ove vrste četinara ne zahtevaju orezivanje, jer formiraju pravilne, guste krošnje. Vodite računa da za vreme vrelih letnjih dana i sa kretanjem vegetacije s proleća, održavate umereno vlažno zemljište. Zalivanje se vrši u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, kada sunce nije jako.
  Niski i srednje visoki četinari – Niži i srednje visoki četinari  su zgodni za sadnju u kamenjare, saksije, žardinjere. Često se sade i kombinovano sa drugim nižim četinarima, različite boje četina i forme krošnje. U grupu nižih četinara spadaju vrste sadnica koje ne rastu preko 2.5m visine. Ove vrste četinara su pogodne za ozelenjavanje prednjeg plana bašte, za sadnju pored staza i prilaza.
  Često se sade i u vidu nižih živih ograda ili barijera. Ukoliko želite da ozelenite žardinjere ili saksije, patuljasti i niži četinari su odličan izbor, bilo da se sade samostalno ili u kombinaciji sa drugim, četinarima i ukrasnim žbunastim biljkama. Četinari su biljke koji zadržavaju svežinu i zelenu boju tokom cele godine.

   

   

   

   

   

   

Možda će vam se svideti …