– Kleka – Juniperus communis “Hibernica”

– Kleka – Juniperus communis “Hibernica” pravilna stubasta forma domaće kleke (Juniperus communis), vrlo zbijene krošnje, sa gusto raspoređenim, tamnim, plavim četinama.
Krošnja ove kleke toliko je kompaktna, da deluje kao izvajana. Pogodan na mestima koja zahtevaju efektnu vertikalu, ali i za neprobojne žive ograde, zbog svojih gustih četina. Može da dostigne visine do oko 3,5m.

 

U ponudi sadnice sa sl.br.2

 • Dodatne informacije

  Boja

  plavo zelena

  Isporuka

  sadnice visine 70-80cm

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  – Kleka – Juniperus communis “Hibernica”  Usko stubasta forma juniperusa koji tokom vremena i sazrevanja poprima nesto širu formu.Visina koju ova biljka dostiže je od 2-5m i širina 0,6-1,2m.’Hibernica’ ima tamno-zelene iglice veoma guste i fine strukture.Vodi poreklo iz različitih staništa širom severne hemisfere a naziva se jos i ’Irska kleka’.Razvija se u punom suncu na skoro svakom tipu zemljista koji je dobro dreniran.Tolerantan je na sušu kao i na kamenita zemljišta koja mogu biti kisele,neutralne do bazne reakcije.

  U ponudi sadnice sa sl.br.2

  – Kleka – Juniperus communis “Hibernica”  Ukoliko su zemljišta teška i nepropusna za vodu moraju se drenirati da bi se popravile njene fizicke karakteristike.Vrsta je veoma pogodna kao pojedinačni detalj u vrtovima i bastama kao i za formiranje živih ograda.’Hibernica’ izgledom podseca na Juniperus communis ’Compresa’ koja ima nesto kraće grane,gušću i kompaktniju formu.

  Juniperus communis “Hibernica” – Piramidalna kleka “Hibernica” je pogodna za soliternu sadnju u malim vrtovima ili za formiranje izuzetno lepih živih ograda na osunčanim pozicijama, za mešovite kompozicije sa drugim četinarskim i lišćarskim žbunjem i perenama. Pogodna je za orezivanje i formiranje raznih oblika.

  Prirodno zadržava pravilan oblik uske piramide, pa ga nije neophodno orezivati, ali dobro podnosi rezidbu. Ovo elegantno drvo je izuzetno cenjeno zbog guste krošnje sa granama usmerenim na gore i zeleno-srebrnastim mirisnim ljuspastim četinama.