Plava strela – Juniperus ‘Blue arrow’

– Plava strela – Juniperus ‘Blue arrow’ je uski četinar plavo-zelene boje četina, koji dostiže visinu 3-5 m i  širinu 60-70 cm. Odlikuje se brzim rastom i predivnom plavom bojom četina.
Otporna vrsta  i zahvalna za održavanje, podnosi orezivanje. Uspeva na svim tipovima zemljišta. Podnosi korektivno orezivanje s jeseni ili u rano proleće. Obezbedite umereno zalivanje i povremenu prihranu.

 

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  biljka visine 1.3-1.5m

  Boja

  plavo zelena

  Mesto sadnje

  bašta, žardinjera

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Prihranjivanje

  povremeno

 • Opis

  – Plava strela – Juniperus ‘Blue arrow’ je uski četinar plavo-zelene boje četina, koji dostiže visinu 3-5 m i  širinu 60-70 cm. Odlikuje se brzim rastom i predivnom plavom bojom četina. Otporna vrsta  i zahvalna za održavanje, podnosi orezivanje. Uspeva na svim tipovima zemljišta.
  Voli osunčane predele ili blagu senku. Dobro podnosi orezivanja, nije zahtevna biljka.Pogodan za formiranje živih ograda. Poznat je i pod nazivom ,,Skyrocket”.
  Podnosi korektivno orezivanje s jeseni ili u rano proleće. Obezbedite umereno zalivanje i povremenu prihranu. Dekorativna piramidalna forma kako za samostalnu sadnju, tako i za grupacije, alpinetume.
  Srednje visoki četinari
  U ovu grupu spadaju četinari porasta preko 2,5 – 3 metra visine.  Stubasti srednji četinari mogu narasti i preko dva metra. Kod srednjih četinara veoma je bitno korektivno orezivanje najmanje jednom s proleća, kada prođu kasni prolećni mrazevi. Ovim orezivanjem određujemo gustinu krošnje, koja iz godine u godinu postaje sve gušća.
  Takođe, od srednjih četinara najčešće pravimo orezane, topijarne forme, koje kao detalj krase svaku baštu. Kada se jednom pravilna forma napravi, potrebno je često rezanjem prorasle četine vraćati na prvobitnu formu. Tako dugoročno dobijamo pravilnu izvajanu figuru topijara. Ova vrsta četinara se često koristi i za formiranje živih ograda.
  Č𝙚𝙩𝙞𝙣𝙖𝙧𝒆 sadimo tokom cele godine ukoliko su sadnice u saksijama Ukoliko su u busenu, najbolji period za sadnju je oktobar – april, sem u periodu kada je zemlja smrznuta. Prilikom sadnje iskopati sadnu jamu 10 -tak cm dublju i širu od busena, zemlju usitniti, usaditi biljku i zemlju dobro nagaziti oko busena, kako se ne bi stvorili vazdušni džepovi.
  Nakon sadnje dobro zaliti. Za mlade sadnice je najbitnije redovno zalivanje u prolećnom i letnjom periodu, u proseku jednom nedeljno većom količinom vode.