– Chamaecyparis lawsoniana ‘Blue suprise’

650.00рсд

 Plavi Pačempres – Chamaecyparis lawsoniana ‘Blue suprise’ se uzgaja u vidu žive ograde, pojedinačno ili grupno. Dostižu visinu od 2-2,5m i širinu krošnje do oko 1,5m. Pogodne su i za uzgoj u saksijama i žardinjerama, kada dostižu visinu do oko 1,5m.  Odlično izgleda ako se u vrtu kombinuje sa četinarima žute i zlatne boje četina  ili sa ukrasnim crvenolisnim i žutolisnim šibljem  Odgovaraju im sunčane i polusenovite pozicije.

 

 • Dodatne informacije

  Boja

  plava

  Isporuka

  biljka visine 50cm

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce, polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Patuljasti četinari  Osnovna odlika je da  stablo ne bude visoko, tako da se prosečna visina odrasle biljke,  kreće se oko 1 – 1,5 metara. Naravno, ima među njima i nižih koje rastu do 0,5 metara, ali i onih koje mogu biti visine i 2,5 metra. Te vrste koje mogu maksimalno imati visinu preko 2 metra spadaju u spororastuće.

  Neki spororastući varijeteti čerinarskog drveća su zgodni za kamenjare i sksije, jer će im trebati vremena da se razviju. Ukoliko biste u alpinetum posadili brzorastući četinar, on bi ga mogao dobrim delom pokriti za 5 godina. To je jedna od stavki koje treba da znate. U osnovi sve navedene vrste dobro podnose orezivanje.

  Pri planiranju treba uzeti u obzir da li će se saditi jedna biljka pojedinačno ili će se saditi u grupi. Ukoliko se sadi nekoliko biljaka, mogu se uzeti dva varijeteta ili više da bi se kombinovanjem, postigao lepši izgled vrta.

  Chamaecyparis lawsoniana ‘Blue suprise’ – Četinar intenzivno  plave boje četina, koje su meke na dodir i mirisne. Spada u srednje visoke četinare. Podnosi korektivno orezivanje. Plavi pačempres, raste 2-2,5 u visinu. Pogodan je za žive ograde, kao soliterno drvo i u grupacijama sa drugim biljkama. Gogišnji prirast mu je 20-25 cm.

   Sadnja i nega

   Chamaecyparis lawsoniana ‘Blue suprise’ Kao i većina četinara ima zahteve za nešto kiselijim i rastresitim supstratom. Voli sunčana do polusenovita staništa, humusna, ocedna zemljišta. Ukoliko ih uzgajate u saksijama birajte dublje i prostranije saksije. Na površinu zemlje možete postaviti dekorativnu sitnu koru malča, koja smanjuje isparavanje vlage. Ove vrste četinara podnose korektivno orezivanje. Prihrana se vrši s jeseni ili s proleća, spororazlagajućim đubrivom. Za vreme visokih letnjih temperatura im obezbedite zaklonjene pozicije od najjačeg sunca i održavajte umerenu vlagu zemljišta.