– Žalosni dud – Morus pendula

2,500.00рсд

Žalosni dud – Morus pendula Žalosni dudovi najbolje uspevaju na osunčanim pozicijama i na plodnom, umereno vlažnom ali dobro dreniranom zemljištu. Otporni su na sušne periode u toku godine, tako da su jednostavni za gajenje. Često prisutni u  gradskim sredinama i pejzažnom uređenju, urbanih vrtova, jer su otporni na gradska zagađenja. Uspešno prezimljavaju u našim klimatskim uslovima i tolerišu niske temperature. Žalosne dudove najčešće srećemo kao samostalne, soliterne sadnice, na manjim zelenim površinama. Atraktivni su i kao drvoredne sadnice zahvaljujući svojoj kišobranastoj krošnji, koja se orezuje i na taj način, joj se kontroliše oblik krošnje i dužina grana.

 

Na slici br 4-5 izgled sadnica u ponudi

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  sadnice visine 1,3-1,5m

  Boja

  zelena

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Žalosni dud – Morus pendula Jedna od najčešće korišćenih sadnica sa žalosnom koršnjom u našim parkovima. Kalemom je ograničena visina, ne raste iznad kalema već stvara krošnju u obliku kišobrana. Odlična za samostalnu sadnju, niže drvorede, a i u grupacijama. Odlično podnosi i saksije i žardinjere. Može se koristiti i kao sadnica za ogradu.

  U ponudi sadnice na slici br. 5-6 u busenu 1,5-1,7m

  Žalosni dud – Morus pendula Žalosni dudovi najbolje uspevaju na osunčanim pozicijama i na plodnom, umereno vlažnom ali dobro dreniranom zemljištu. Otporni su na sušne periode u toku godine, tako da su jednostavni za gajenje. Često prisutni u  gradskim sredinama i pejzažnom uređenju, urbanih vrtova, jer su otporni na gradska zagađenja. Uspešno prezimljavaju u našim klimatskim uslovima i tolerišu niske temperature. Žalosne dudove najčešće srećemo kao samostalne, soliterne sadnice, na manjim zelenim površinama. Atraktivni su i kao drvoredne sadnice, zahvaljujući svojoj kišobranastoj krošnji, koja se orezuje i na taj način, joj se kontroliše oblik krošnje i dužina grana.

  Topijari i kalemljeno drveće su biljke koje su secene da dobiju neki oblik (krug, kocka, spirala) ili su kalemljene na neku osnovu  (štap) pa onda oblikovane. Oko njihovog izgleda i forme je ulozeno vise truda, nego kod biljaka koje su u svom prirodnom obliku i zbog toga su  atraktivnije i skuplje. Fantastično izgledaju u vrtovima i često se u njihovom podnožju sade niske perene, zimzeleno nisko šiblje i sl. Koriste se za sadnju pored staza, u prednjem planu vrtova, u kamenjrim ili u saksijama i dekorativnim posudama.

  Više o ovoj vrsti čitajte na blogu : Padajući dud – drvo kišobranaste krošnje