Žalosni dud - kišobran krošnja

Žalosni dud – Morus alba pendula je vrsta lišćarske sadnice koja se u poslednje vreme sve više koristi za sadnju na javnim i privatnim zelenim površinama. Formira kišobranastu krošnju sa dugim povijenim granama ka tlu. Na granama se nalazi krupno lišće, usečeno po obodu, zelene boje. Visina sadnice zavisi od visine kalema i najčešće su […]

Žalosni dud – Morus alba pendula je vrsta lišćarske sadnice koja se u poslednje vreme sve više koristi za sadnju na javnim i privatnim zelenim površinama. Formira kišobranastu krošnju sa dugim povijenim granama ka tlu. Na granama se nalazi krupno lišće, usečeno po obodu, zelene boje. Visina sadnice zavisi od visine kalema i najčešće su visine 2 – 4m. Formiraju široke krošnje od oko 2m. Plodonosi plod – dudinje u maju mesecu.

Sadnice žalosnog duda su otporne na niske temperature. Otporne su na sušu i gradske uslove. Mlade sadnice prvih 3 godine zahtevaju zalivanje. Odgovaraju im osunčane i polusenovite ekspozicije. Dobro reaguju na orezivanje krošnje. Fantastično izledaju kada se sade na zelenim površinama u grupama, mada njihova lepota dolazi do izražaja i kada se sade kao zasebne skulpture na travnjacima ili pored vodenih površina. Često se koriste i za formiranje nižih drvoreda pored staza. Ukoliko želite da iskombinujete ove sadnice sa drugim biljkama, slobodno ispod krošnje tj. oko stabla usadite niže ukrasno žbunje ili cvetne vrste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *