– Beli bor – Pinus silvestris

750.00рсд2,800.00рсд

Beli bor – Pinus silvestris – Beli bor je visoki četinar u prirodi rasprostranjen u Evropi i severnoj Aziji. Na prirodnim staništima dostiže visinu do 40 m i prečnik debla preko 1 m i veliku starost. U urbanim uslovima najčešće dostiže polovinu maksimalne visine. Na gornjem delu debla i na ograncima kora je tanka, crvenkastožuta, ljušti se u tankim ljuskama. Donji deo debla ima sivosmeđu, izbrazdanu, debelu koru. Beli bor se veoma lako prilagođava zemljištu, jer ima koren koji može prodreti duboko i tako podnosi duže sušne periode.

Na slici br 4 izgled sadnica u busenu.

Na slici br 5 izgled sadnica u saksijama

 

 

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  sadnice u busenu 80-100cm, sadnice visine 50-60cm, sadnice u sakijama 80-100cm

  Boja

  zelena

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Beli bor – Pinus silvestris – Beli bor je visoki četinar u prirodi rasprostranjen u Evropi i severnoj Aziji. Na prirodnim staništima dostiže visinu do 40 m i prečnik debla preko 1 m i veliku starost. U urbanim uslovima najčešće dostiže polovinu maksimalne visine. Na gornjem delu debla i na ograncima kora je tanka, crvenkastožuta, ljušti se u tankim ljuskama. Donji deo debla ima sivosmeđu, izbrazdanu, debelu koru.

  Cvetovi bora su duguljasti, žuti i skupljeni u cvasti. Cveta od aprila do juna. Plod je šišarka, duga od 3 – 8 cm, koja je u početku crvenkaste boje, a kasnije postaje smeđa i savija se ka zemlji. Sazreva nakon godinu dana, a otpada sa stabla tek nakon 3 godine. Seme, koje je smešteno ispod ljuski šišarke, tamnosmeđe je boje sa dugim krilcima.

  Beli bor – Pinus silvestris se veoma lako prilagođava zemljištu, jer ima koren koji može prodreti duboko i tako podnosi duže sušne periode. U zavisnosti od mesta na kome je posađen određuje se i potrebna količina vode. Odrasle biljke uglavnom mogu same obezbediti dovoljno vode, a mladi nasad se zaliva češće ako nastupi dugotrajna suša. Odgovara mu umereno vlažno zemljište, a ne može opstati na močvarnim i zemljištima koja zadržavaju vodu.

  Đubrenje bora obuhvata pripremno đubrenje i prihranu. U jesen treba pripremiti zemljište u kome će se obaviti sadnja bora. Boru odgovaraju kiselija zemljišta, pa se u rupu za sadnju stavlja mešavina treseta i stajskog đubriva. Prihranjivanje se obavlja do dva puta godišnje, mineralnim đubrivima namenjenim za zimzeleno drveće.