– Tuja smaragd

350.00рсд2,000.00рсд

 Tuja smaragd- Thuja Smaragd je piramidalno valjkasti  četinar, koji možete uzgajati u većim saksijama, u vidu žive ograde ili u samostalnoj i grupnoj sadnji u okviru vrtova.  Uz adekvatnu negu možete očekivati brz porast sadnica. Boja ljuspastih četina je sveže zelena.

Može da poraste do 3-5m visine i 1m širine.  Dobro podnosi korektivno orezivanje i bez problema, možete da joj održavate željenu visinu, a u uz malo više iskusva i vremena možete napraviti jako lepe i definisane oblike. Ukoliko se sadi za živu ogradu, razdaljina izmedju dve sadnice varira od 70 cm pa do 1,2 metra u zavisnosti, koji efekat želite postići.

U ponudi sadnice na slici 5 i 6  u saksijama visine 80-90cm

U ponudi sadnice u busenu na slici 4 visine 1-1,2m

 

 

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  sadnice visine 25-30cm, sadnice visine 50-60cm, sadnice visine 80-90cm, visina sadnica 100-120cm, visina sadnice 1.5-1.7m, spirale 1.7-1.8

  Boja

  zelena

  Mesto sadnje

  bašta, saksija, žardinjera

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

   Tuja smaragd- Thuja Smaragd  je najčešće uzgajan četinar u vrtovima i saksijama. Sveže zelena boja četina i graciozna krošnja ga čine vrlo dekorativnim i rado viđenim u vrtovima. Piramidalno valjkasti  četinar, koji možete uzgajati u većim saksijama, u vidu žive ograde ili u samostalnoj i grupnoj sadnji u okviru vrtova. Boja ljuspastih četina je sveže zelena. Može da poraste do 3-5m visine i 1m širine.

  Dobro podnosi korektivno orezivanje i bez problema, možete da joj održavate željenu visinu, a u uz malo više iskusva i vremena možete napraviti jako lepe i definisane oblike. Ukoliko se sadi za živu ogradu, razdaljina izmedju dve sadnice varira od 70 cm pa do 1,2 metra u zavisnosti, koji efekat želite postići.

  U ponudi sadnice na slici 5 i 6   u saksijama visine 80-90cm

  U ponudi sadnice u busenu na slici 4 visine 1-1,2m

  Tuja smaragd- Thuja Smaragd  Preko leta pogotovo u prvim godinama, voli obilno zalivanje (pogodno sistemom kap po kap) ili zalivanje crevom ali rano ujutro ili kasno uveče, tako da možete povećati godišnji porast i do 40%.

  U prosečnim uslovima možete računati na minimum 20 do 30 cm na godišnjem nivou. Trpi korektvino orezivanje. Obezbedite im nešto kiseliji supstrat i ocedno zemljište. Najbolje vreme sadnje je jesenja sadnja. Prihrana se izvodi u proleće ili jesen spororazlagajućim đubrivima.

  Srednje visoki četinari – U ovu grupu spadaju četinari porasta preko 2,5 – 3 metra visine. Kod srednjih četinara veoma je bitno korektivno orezivanje, najmanje jednom s proleća, kada prođu kasni prolećni mrazevi. Ovim orezivanjem određujemo gustinu krošnje, koja iz godine u godinu postaje sve gušća.

  Takođe, od srednjih četinara najčešće pravimo orezane, topijarne forme, koje kao detalj krase svaku baštu. Kada se jednom pravilna forma napravi, potrebno je često rezanjem prorasle četine vraćati na prvobitnu formu. Tako dugoročno dobijamo pravilnu izvajanu figuru topijara. Ova vrsta četinara se često koristi i za formiranje živih ograda.