– Pinus nigra ‘Brepo’

3,500.00рсд

Pinus nigra Brepo    kalemljeni patuljasti bor  je nastao ukrštanjem Pinus nigra i Pinus Densiflora. Spororastući četinar, intenzivno zelenih četina. Formira gustu krošnju.

Više o uzgoju četinara u saksijama pročitajte u našem blogu: Sadnja četinara u baštama i saksijama

kalemljeni-patuljasti-bor
pinus-nigra-brepo

 

 

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Isporuka

  visina kalema na oko 50cm plus krošnja

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Prihranjivanje

  povremeno

 • Opis

  Patuljasti četinari  Osnovna odlika je da  stablo ne bude visoko, tako da se prosečna visina odrasle biljke,  kreće se oko 1 – 1,5 metara. Naravno, ima među njima i nižih koje rastu do 0,5 metara, ali i onih koje mogu biti visine i 2,5 metra. Te vrste koje mogu maksimalno imati visinu preko 2 metra spadaju u spororastuće.

  Neki spororastući varijeteti čerinarskog drveća su zgodni za kamenjare i sksije, jer će im trebati vremena da se razviju. Ukoliko biste u alpinetum posadili brzorastući četinar, on bi ga mogao dobrim delom pokriti za 5 godina. To je jedna od stavki koje treba da znate. U osnovi sve navedene vrste dobro podnose orezivanje.

  Pri planiranju treba uzeti u obzir da li će se saditi jedna biljka pojedinačno ili će se saditi u grupi. Ukoliko se sadi nekoliko biljaka, mogu se uzeti dva varijeteta ili više da bi se kombinovanjem, postigao lepši izgled vrta.

  Pinus nigra Brepo     – kalemljeni patuljasti bor guste krošnje.  Nema potrebe za orezivanjem jer u prirodi poseduje loptastu krošnju. Uspeva i na sunčanim i polusenovitim pozicijama. Odlično se kombinuje sa drugim vrstama patuljastih četinara. Često se uzgaja u alpinetumima, ukrasnim posudama i saksijama.

  Sadnja i nega

  Pinus nigra Brepo  – kalemljeni patuljasti bor uspeva i na sunčanim i polusenovitim pozicijama. Odlično se kombinuje sa drugim vrstama patuljastih četinara. Često se uzgaja u alpinetumima, ukrasnim posudama i saksijama. Traži kiseliji supstrat kao i svi drugi četinari. Ukoliko ih gajite u saksijama birajte dublje i prostranije posude. Vodite računa da za vreme visokih letnjih temperatura ne ostanu dugo bez vode. Zemljište održavajte umereno vlaćno. Možete sprečiti isparavanje vlage ako na površinu zemlje postavite sitnu koru malča. Za prihranu koristite spororazlagajuće đubrivo pri presađivanju biljke.