– Pinus nigra ‘Brepo’

3,000.00рсд

Pinus nigra Brepo    kalemljeni patuljasti bor  je nastao ukrštanjem Pinus nigra i Pinus Densiflora. Spororastući četinar, intenzivno zelenih četina. Formira gustu krošnju.

Odličan za uzgoj u alpinetumu, saksijama ili u vrtu. Sadite ih samostalno ili u kombinaciji sa drugim vrstama patuljastih borova. Izuzetno izgledaju u keramičkim saksijama i koriste se za dekorisanje stepeništa i terasa.

U ponudi sadnice formirane na nižem i višljem kalemu.

U ponudi sadnice sa slike br.5

Više o uzgoju četinara u saksijama pročitajte u našem blogu: Sadnja četinara u baštama i saksijama

 

 

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Prihranjivanje

  povremeno

  Isporuka

  sadnice visine 40-50cm

 • Opis

  Pinus nigra Brepo     – kalemljeni patuljasti bor guste krošnje.  Nema potrebe za orezivanjem jer u prirodi poseduje loptastu krošnju. Uspeva i na sunčanim i polusenovitim pozicijama. Odlično se kombinuje sa drugim vrstama patuljastih četinara. Često se uzgaja u alpinetumima, ukrasnim posudama i saksijama.

  U ponudi sadnice sa slike br.5

  Pinus nigra Brepo  – kalemljeni patuljasti bor uspeva i na sunčanim i polusenovitim pozicijama. Odlično se kombinuje sa drugim vrstama patuljastih četinara. Često se uzgaja u alpinetumima, ukrasnim posudama i saksijama. Traži kiseliji supstrat kao i svi drugi četinari.

  Ukoliko ih gajite u saksijama birajte dublje i prostranije posude. Vodite računa da za vreme visokih letnjih temperatura ne ostanu dugo bez vode. Zemljište održavajte umereno vlažno. Možete sprečiti isparavanje vlage ako na površinu zemlje postavite sitnu koru malča. Za prihranu koristite spororazlagajuće đubrivo pri presađivanju biljke.

  Patuljasti četinari 

  Osnovna odlika je da  stablo ne bude visoko, tako da se prosečna visina odrasle biljke,  kreće se oko 1 – 1,5 metara. Naravno, ima među njima i nižih koje rastu do 0,5 metara, ali i onih koje mogu biti visine i 2,5 metra. Te vrste koje mogu maksimalno imati visinu preko 2 metra spadaju u spororastuće.

  Neki spororastući varijeteti čerinarskog drveća su zgodni za kamenjare i sksije, jer će im trebati vremena da se razviju. Ukoliko biste u alpinetum posadili brzorastući četinar, on bi ga mogao dobrim delom pokriti za 5 godina. To je jedna od stavki koje treba da znate. U osnovi sve navedene vrste dobro podnose orezivanje.

  Pri planiranju treba uzeti u obzir da li će se saditi jedna biljka pojedinačno ili će se saditi u grupi. Ukoliko se sadi nekoliko biljaka, mogu se uzeti dva varijeteta ili više da bi se kombinovanjem, postigao lepši izgled vrta.