Smokva – Ficus carica

– Smokva – Ficus carica   Slatko aromatično voće. Prirodno voli toplotu, zato traži sunčano mesto. Zaštititi je ako je jaka zima. Bere se od avgusta do mraza.

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  sadnice visine 50-60cm

 • Opis

  – Smokva – Ficus carica   je jedna od najstarijih kultiviranih voćnih vrsta, na svetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva gaila mnogo pre pšenice i ječma i time predstavlja prvi primer, organizovane poljoprivredne proizvodnje. Potiče iz Male Azije, između istočne Turske i severne Indije. Životni vek stabla kreće se od 50 do 70 godina.

  – Smokva – Ficus carica  je toploljubiva (termofilna) voćna vrsta. Otpornost smokvinih stabala na hladnoću u većoj meri zavisi od zrelosti njenog drveta. Tokom mirovanja vegetacije može izdržati temperature od -15 °C iako ne podnosi duže vreme temperaturu, ispod -10 °C. Uz navodnjavanje i temperaturu od 35 °C smokva daje izvrsne proizvodne rezultate, s visokim kvalitetom plodova. Smokva zahteva plodna, rastresita i lakša zemljišta. Dobro se adaptira, na različite tipove zemljišta, zbog tolerantnosti na sušu, zaslanjenost, hlorozu (žutilu pri nedostatku gvožđa) i aktivni kalcijum. Naročito dobro joj odgovaraju aluvijalna zemljišta, dolomit, krečna zemljišta i crvenice. Optimalna vrednost pH se kreće između 6 i 7, 8.

    Uzgoj u saksiji 

  Odabir mesta za postavljanje saksije sa domaćim smokvama, važan je faktor koji utiče na rast i plod biljke. Sortama koje se uzgajaju u sakijama u stanu potrebno je dobro osvetljenje i toplota, dok je odraslim kućnim smokvama potreban prostor.

  Sobne smokve ne rastu dovoljno intenzivno ni u plitkim, ni u predubokim saksijama. Za pouzdano ukorenjivanje reznica, zapremina posude ne bi trebalo da prelazi 1 litar. Dno posude treba da bude obloženo drenažom (ugalj, šljunak), u sloju od 2 – 3 cm. Zemlja treba da je hranjiva i propusna. Veoma je važno redovno zalivati biljku i prskati njene grane i lišće  toplom vodom. Činjenica je da su smokve vrlo osetljive na sušu i mogu da izgube lišće, ako nedostaje vlage.