Magnolije – Graciozno drveće – Magnolija ljubičasta – Magnolija Liliflora, – Zvezdasta Magnolija – Magnolia Stellata, – Magnolija Soulangeana , – Zimzelena bela magnolija vrsta biljke, koja je karakteristična po vremenu cvetanja s proleća, pre listanja. Kompletna krošnja biva okićena sa raskošnim cvetovima, koji u zavisnosti od vrste, mogu biti beli, rozi, žuti, tamno ljubičasti.

Magnolije – Graciozno drveće – ovoj vrsti odgovara osunčana ili poluosunčana pozicija, zaštićena mesta i dobro propusno zemljište, kiselije reakcije. Obogatite zemljište humusom i ova raskošna lepotica, će vas obradovati sa mnoštvom pupoljaka. Ukoliko je zaštićena od vetra, cvetovi će duže opstati na granama.

Većina magnolija raste kao žbun, međutim ukoliko želimo, da je formiramo kao stablo, uklanjamo bočne grane, čim se pojave. Možemo je orezivati posle cvetanja i formirati gušći i željeni oblik krošnje.

Kada sadite magnoliju vodite računa da ima dovoljno prostora da se razvija tj. nemojte je saditi u masi biljaka. Najlepše su kada se sade, samostalno na tranjaku. Magnolije se razmnožavaju semenom ili položenicama. Ukoliko su biljke dobijene iz položenica, one će cvetati naredne godine.

Vrste magnolia:

Magnolija grandiflora je vrsta sadnice koja spada u kategoriju zimzelenih biljaka, koje mogu dostići visinu do 10 metara. Cvetovi su kremkastobeli, koji se pojavljuju tokom jula i avgusta. Cvetovi su krupni (dužine 15 cm, širine 20 do 30 cm) i veoma mirisni. Spada u grupu najlepših i najcenjenijih zimzelenih lišćarskih vrsta. Izrasta u široki grm ili omanje drvo. Cvetovi ove magnolije su zvonastog oblika i podsećaju na cvet lale, zbog čega je i nazivaju tulipastom magnolijom.

Magnolia Grandiflora

Magnolia stellate je spororastuća magnolija, poreklom iz Japana. Mirisni cvetovi zvezdaste magnolije su snežnobele ili bledoroze boje, ovalnog ili eliptičnog oblika. Pogodna je za sadnju u malim baštama. Dok je ostalim magnolijama potrebno čak četiri godine da procvetaju, zvezdasta magnolija cveta već godinu dana posle sadnje.

Magnolia Stellate

Magnolia soulangeana listopadni grm idealan za manje vrtove, koji cveta krajem marta i početkom aprila. Cvetovi su krupni. Pupoljci su crveno-crne boje, a kada se otvori dobija bordoljubičastu boju. Piramidalne je forme i može dostići visinu 3-4 m, a širinu i do 2 m. Što se tiče zemljišta, odgovara joj blago kiselo i vlažno zemljište koje je bogato organskim materijama.

Magnolia Genue

Magnolia ‘Susan’ Magnolia ‘Susan’ je ukrasno drvo širokih grana, može da naraste u visinu do 3,5 m. I širina može biti do 3,5 m. Cvetovi su ljubičasti, a sa unutrašnje strane ljubičasto-beli. Magnolija cveta pre listanja krajem marta meseca. Mozete je formirati kao grm. Verovanja su u feng shuji da bela magnolija simbolizuje ženstvenost, čistoću i lepotu. Ukoliko je posađena ispred kuće, privući će pozitivnu energiju spokoja i mira, a ukoliko se nalazi iza kuće doprineće bogastvu.

Magnolia Susan

Kompletnu ponudu za ovu vrstu sadnica pogledajte u linku: https://www.rasadnikcvjeticanin.rs/kategorija-proizvoda/bastenske-biljke/magnolije/

Coming Soon...