Magnolija ljubičasta – Magnolija Liliflora

Ukrasno drvo ili žbun koji dostiže visinu do 4 m, a širina krošnje može biti 3,5 m. Orezivanjem se može formirati kao niža drvenasta sadnica ili u vidu ukrasnog žbuna. Svojom elegantnom krošnjom i mirisnim ljubičastim cvetovima, koji se pojavljuju pre listanja – tokom aprila, zadivjulje svakog posmartača. Česta je pojava da se cvetanje ponovi i tokom avgusta meseca. Dobro raste na svežim i bogatim zemljištima. Puno sunca ili polusenka. U uslovima kontinentalne klime uspeva samo na položajima zaštićenim od jakog vetra. Magnolia liliflora je pogodna za soliternu sadnju na travnjacima ili u mešovitim kompozicijama u malim baštama, najbolje u kobinaciji sa četinarima i lišćarskim žbunjem koje tokom vegetacije imaju obojeno lišće, jer je ona najatraktivnija na proleće u vreme cvetanja.

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  ljubičasta

  Mesto sadnje

  bašta

  Isporuka

  saadnice visine 1,3-1,4m, u pupoljku

  Položaj

  sunce, svetlost, svetlost, polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Vreme cvetanja

  proleće

 • Opis

  Magnolije spadaju u najlepse biljke vrtova. U prolece pocinju cvetati svojim krupnim cvetovima na golim granama. Moze biti drvenasta ili zbunasta sadnica u zavisnosti kako je formirate orezivanjem. Listovi svih magnolija su kozasti, krupni i sjajni. Voli kiselo, tresetno zemljiste, zasticeno mesto u vrtu od vetrova i puno sunca. Ne voli ako je trava oko njenog korena jer ima plitki koren. Dok je mlada biljka zastite joj koren od smrzavanja. Preporučuje se sadnja u prednjem planu vrta zbog izuzetne dekorativnosti.

  Treba je kombinovati sa vrstama kojima takođe pogoduje balgo kiselo zemljište, kao što su kamelije, hortenzije, Hamamelis, Rododendroni, Pieris, Fothergilla, Chimonanthe… Zbog malih dimenzija i sporog rasta se može gajiti i u većim žardinjerama u popločanim dvorištima.