Tuje – Omiljene vrste četinara su veoma varijabilne vrste četinara i međusobno se razlikuju po obliku, visini, boji četina. Tuje potiču iz Azije i Severne Amerike. Zajednička osobina za ove vrste četinara je da su otporne i prilagodljive na različite uslove uspevanja. U vrtovima su čest element kompozicije i koriste se za različite namene ozelenjavanja.

Thuja occidentalis Smaragd je četinar usko piramidalne krošnje, intenzivno zelene boje četina, koji dostiže visinu 3-5m. Pogodne su za formiranje aleja, živih ograda, za sadnju u alpinetumima, cvetnim površinama i za uzgoj u žardinjerama i dubljim saksijama. Smaragd tuje podnose i korektivno orezivanje a često se od njih formiraju i razni topijarni oblici – lopte, spirale i sl.

Thuja orientalis – Istočna tuja je oko 10m visok četinar, piramidalne krošnje. Ova vrsta odlično podnosi sušu, ne bira tip zemljišta i odgovaraju joj sunčane pozicije u vrtu. Postoje različiti varijateti istočne tuje pa možemo da ih razlikujemo po boji četina na zelene i zlatne forme. Nešto se ređe koriste za sadnju ali kada se sagledaju činjenice o otpornosti ove vrste, možemo reći da su odlične za ozelenjavanje pejzaža.

Thuja occidentalis Rhaingold zlatno žute boje četina, koja je najintenzivnija s proleća. U mladosti biljka ima loptastu krošnju a kasnije široko kupastu. Dostiže visinu do 1,5m. Često se sadi u alpinetumima, kao rub pored staza, kombinovano sa tujama zelene boje krošnje a može se uzgajati i u saksijama ili žardinjerama.

Thuja occidentalis Tedy je patuljasta vrsta tuje, koja dostiže visinu do 50cm. Četine su meke, zelene boje i na dodir meke. Oe vrste je najbolje saditi u polusenci ili na mestima gde nema jakog podnevnog sunca. S obzirom na okruglastu formu krošnje i na niži porast, Tuje Tedy se najčešće uzgajaju u saksijama, žardinjerama ili rubno pored staza. Takođe su pogodne za ozelenjavanje alpinetuma i kamenih bašti.

Thuja occidentalis Woodwardii je loptasta forma tuje, koja dostiže visinu 1-3m i širinu krošnje 2-3m. Može da se uzgaja i na sunčanim i polusenovitim pozicijama. Zahteva rastresito i plodno zemljište. Zabarena zemljišta joj ne odgovaraju. Boja četina je sveže zelena. Ne zahteva orezivanje jer formira gustu loptastu krošnju. Ove fantastične lopte će gracizno izgledati u sklopu travnjaka bilo da se sade samostalno ili grupno. Ukoliko želite više oblika u vrtu, kombinujte ih sa piramidalnim ili valjkastim četinarima.

Thuja Aurea Nana je patuljasta zlatna tuja koja dostiže visinu do 1-1,5m. Boja četina je u toku proleća i leta jarko zlatne boje. Formira gustu, jajastu krošnju i ne zahteva orezivanje. Zbog svoje visine pogodna je za uzgoj u baštama i saksijama. Često se sadi samsotalno ili u kombinaciji sa drugim nižim četinarima. Odlična je i za sadnju u alpinetumima ili kamenim baštama.

Coming Soon...