– Thuja occidentalis “Woodwardii”

1,300.00рсд

– Thuja occidentalis “Woodwardii” je patuljasti kultivar zapadne tuje. Razvija se kao kompaktan kuglasti žbun i nije joj potrebna rezidba. U visinu raste od 1 – 2m, a u širinu 2-3m. Dobro podnosi hladne zime i vrela leta. Osunčan ili polusenka. Kada raste na zasenjenom položaju razvija retku krošnju. Nije puno probirljiva po pitanju zemljišta, ali joj najviše odgovara plodno, rastresito humusno zemljište bez stagnacije vode, neutralne do blago alkalne reakcije. Umerene, osetljiva je na sušu. Maksimalna veličina koju razvija je 1 – 2 m visine i 2 – 3 m širine.

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  starije sadnice visineoko 50-60cm

 • Opis

  Č𝙚𝙩𝙞𝙣𝙖𝙧𝙞
  Četinari su zimzelene biljke koje svojim izgledom ulepšavaju vrt tokom cele godine. Razlikuju se po različitim formama habitusa –

  loptasti – – Loptasta tuja – Thuja occidentalis “Globosa“

  polegli – – Pokrivači tla – Juniperus Sabina Variegata i Green

  kupasti – – Kupasta kleka – Juniperus chinensis ‘Stricta’

  piramidalni – – Himalajski kedar – Cedrus deodara

  𝙆𝙖𝙠𝙤 𝙞 𝙠𝙖𝙙𝙖 𝙨𝙖𝙙𝙞𝙢𝙤 č𝙚𝙩𝙞𝙣𝙖𝙧𝙚?
  Četinare sadimo tokom cele godine ukoliko su sadnice u saksijama Ukoliko su u busenu, najbolji period za sadnju je oktobar – april, sem u periodu kada je zemlja smrznuta. Prilikom sadnje iskopati sadnu jamu 10 -tak cm dublju i širu od busena, zemlju usitniti, usaditi biljku i zemlju dobro nagaziti oko busena, kako se ne bi stvorili vazdušni džepovi. Nakon sadnje dobro zaliti. Za mlade sadnice je najbitnije redovno zalivanje u prolećnom i letnjom periodu, u proseku jednom nedeljno većom količinom vode.

  𝙈𝙚𝙨𝙩𝙖 𝙯𝙖 𝙨𝙖𝙙𝙣𝙟𝙪 č𝙚𝙩𝙞𝙣𝙖𝙧𝙖
  Četinare sadimo u vrtu samostalno, grupno ili u vidu žive ograde. Pogodni su i za kombinovane sadnje sa drugim vrstama biljaka. Takođe su niže sorte četinara pogodne za sadnju u saksijama i žardinjerama.

  – Thuja occidentalis “Woodwardii” je patuljasti kultivar zapadne tuje. Razvija se kao kompaktan kuglasti žbun i nije joj potrebna rezidba. U visinu raste od 1 – 3 m, a u širinu od 2 – 4,5 m. Dobro podnosi hladne zime i vrela leta. Osunčan ili polusenka. Kada raste na zasenjenom položaju razvija retku krošnju. Nije puno probirljiva po pitanju zemljišta, ali joj najviše odgovara plodno, rastresito humusno zemljište bez stagnacije vode, neutralne do blago alkalne reakcije. Umerene, osetljiva je na sušu. Maksimalna veličina koju razvija je 1 – 2 m visine i 2 – 3 m širine.

  – Thuja occidentalis “Woodwardii”  Tamno zelene je boje, otporna i laka za održavanje. Uspeva na svim staništima i svim tipovima zemljišta. Pogodna je za formiranje nižih ograda do 1m, gde može da raste slobodno ili da se orezuje. Može se naći i kao pojedinačna biljka u vrtovima ili u grupacijama a lepo uspeva i u žardinjerama.