– Thuja occidentalis ‘Rheingold’

750.00рсд

 Zlatna patuljasta tuja – Thuja occidentalis Rheingold je niski četinarski žbun, visine do 1,5 metar. Biljka podnosi korektivno orezivanje, te se lako visina može kontrolisati. Pogodne su za uzgoj u vrtovima, kamenjarima ili u saksijama i žardinjerama.
Tokom vegetacije menjaju boju četina,  intenzivno zelene četine u proleće, dobijaju zlatno žutu boju tokom leta, dok s jeseni prelaze u bakarnu boju.

 

U ponudi sadnice sa sl.br.5

 • Dodatne informacije

  Boja

  zeleno-žuta

  Isporuka

  sadnice visine 60-70cm

  Položaj

  svetle ekspozicije

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Zlatna patuljasta tuja – Thuja occidentalis Rheingold  je biljka je idealna za saksije, žardinjere, grupacije, alpinetume, topijarne forme. Vrsta je otporna na korektivno orezivanje. Interesantna vrsta četinara, koja menja boju četina u toku sezone, od zlatno žute do bakarne boje.

  U ponudi sadnice sa sl.br.5

  Zlatna patuljasta tuja – Thuja occidentalis Rheingold  Za uspešan uzgoj obezbediti nešto kiseliji supstrat i svetle pozicije u vrtu. Kao i većina četinara zahtevaju vlažan supstrat ali ocedit, kako zbog nagomilavanja vode ne bi došlo do truljenja korenja. Ova vrsta je pogodna za uzgoj u saksijama i žardinjerama. Birajte posude koje su prostrane i dublje, sa otvorima na dnu, za oticanje viška vode. Za prihranu koristite spororazlagajuće đubrivo s proleća ili s jeseni.

  Patuljasti četinari –  Osnovna odlika je da  stablo ne bude visoko, tako da se prosečna visina odrasle biljke,  kreće se oko 1 – 1,5 metara. Naravno, ima među njima i nižih koje rastu do 0,5 metara, ali i onih koje mogu biti visine i 2,5 metra. Te vrste koje mogu maksimalno imati visinu preko 2 metra spadaju u spororastuće.

  Neki spororastući varijeteti čerinarskog drveća su zgodni za kamenjare i saksije, jer će im trebati vremena da se razviju. Ukoliko biste u alpinetum posadili brzorastući četinar, on bi ga mogao dobrim delom pokriti za 5 godina. To je jedna od stavki koje treba da znate. U osnovi sve navedene vrste dobro podnose orezivanje.

  Pri planiranju treba uzeti u obzir da li će se saditi jedna biljka pojedinačno ili će se saditi u grupi. Ukoliko se sadi nekoliko biljaka, mogu se uzeti dva varijeteta ili više da bi se kombinovanjem, postigao lepši izgled vrta.