– Salix gracilistyla “Mount Aso”

2,000.00рсд

– Salix gracilistyla “Mount Aso” Visokim kalemljenjem se može formirati kao malo drvo, kuglaste krošnje. Mlade grančice na proleće imaju karakterističnu crvenkastu boju. Od proleća do jeseni, grane su prekrivene izduženim zeleno-sivim listovima, koji pre opadanja u jesen poprimaju žuto-narandžastu boju. Cveta macama – crvene boje, krajem zime.

Na slici br 5 izgled sadnica u ponudi

 

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  crvena

  Isporuka

  sadnice visine 1,5-1,6m

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  svetle ekspozicije

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  – Salix gracilistyla “Mount Aso” je japanski kultivar niske vrste vrbe poreklom iz Japana, Koreje i Kine koji krajem zime, na golim granama razvija vrlo dekorativne, ružičasto-crvene cvetove – “mace” baršunaste teksture.

  – Salix gracilistyla “Mount Aso” Visokim kalemljenjem se može formirati kao malo drvo, kuglaste krošnje. Mlade grančice na proleće imaju karakterističnu crvenkastu boju. Od proleća do jeseni, grane su prekrivene izduženim zeleno-sivim listovima, koji pre opadanja u jesen poprimaju žuto-narandžastu boju. Cveta macama – crvene boje.

  Izuzetno dekorativna vrsta kuglaste vrbe. Može se saditi kako samostalno, tako u grupacijama u vrtu, alpinetumu, žardinjerama. Najatraktivnija u svakom malom vrtu je tokom proleća, kad dobija drečavo roze dlakave mace, koje kasnije poprimaju sivu boju. Posle cvetanja olistava. Treba je orezati u rano proleće, pre vegetacije, a poželjno je orezivati je više puta u toku godine kako bi imala gušću krošnju.

  Topijari su biljke koje su secene da dobiju neki oblik (krug kocka, spirala) ili su kalemljene na neku osnovu  (štap)pa onda oblikovane. Oko njihovog izgleda i forme je ulozeno vise truda, nego kod biljaka koje su u svom prirodnom obliku i zbog toga su  atraktivnije i skuplje. Fantastično izgledaju u vrtovima i često se u njihovom podnožju sade niske perene, zimzeleno nisko šiblje i sl. Koriste se za sadnju pored staza, u prednjem planu vrtova, u kamenjrim ili u saksijama i dekorativnim posudama –