– Kuglasta trešnja – Prunus fruticosa Globosa

1,700.00рсд

– Kuglasta trešnja – Prunus fruticosa Globosa  Ovo drvo ima okruglu formu bez ikakvog sečenja krosnje. Cveta s proleća mnogobrojnim belim cvetovima. Interesantna je i u uzgoju na zelenim površinama samostalno ili u kombinaciji sa drugim nižim sadnicama a često se uzgaja i u saksijama za dekoraciju terasa i popločanih staza.

Kategorija: Oznaka:
 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Boja cveta

  bela

  Isporuka

  visina sadnice 1.5-1.7m

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Topijari su biljke koje su secene da dobiju neki oblik (krug, – Kuglasta trešnja – Prunus fruticosa Globosa , kocka, spirala) ili su kalemljene na neku osnovu  (štap)pa onda oblikovane. Oko njihovog izgleda i forme je ulozeno vise truda, nego kod biljaka koje su u svom prirodnom obliku i zbog toga su  atraktivnije i skuplje. Fantastično izgledaju u vrtovima i često se u njihovom podnožju sade niske perene, zimzeleno nisko šiblje i sl. Koriste se za sadnju pored staza, u prednjem planu vrtova, u kamenjrim ili u saksijama i dekorativnim posudama –

  – Kuglasta trešnja – Prunus fruticosa Globosa je kultivar stepske višnje (Prunus fruticosa Pall.) ili hibrid Prunus x eminens “Umbraculifera” koji se kalemi, tako da raste kao nisko drvo, sa pravilnom sferičnom krošnjom prečnika 1,5-2 m. U zavisnosti od mesta kalemljenja dostiže visinu od 2– 5 m. Prilično mali tamnozeleni listovi su jajoliki, dimenzija 3-5 cm. U jesen prelaze u bronzano-crvenu ili narandžasto-žutu boju. Cvetovi su beli, pojedinačni, otvaraju se u aprilu. Okrugli crveni plodovi, veličine približno 1 cm, se ne pojavljuju često. Dobro podnosi niske temperature, vetar i aerozagađenje.

  – Kuglasta trešnja – Prunus fruticosa Globosa   Izuzetno lepa kuglasta forma lišćara, niže drvo, ravno stablo, sa puno dekorativnih sitnih belih cvetova koji se javljaju u aprilu, pre listanja. Otporna vrsta. Visina sadnice 150-220cm.

  Prečnik krošnje je širine 3 m. Cveta pre listanja, sitnim belim cvetićima i tada izgleda, kao da je prekrivena pahuljama. U jesen lišće dobija zlatno-žutu i narandžastu boju, što daje još jedan dodatni kvalitet ovom drvetu. Voli sunčana staništa, mada se može saditi i u polusenci. Izbegavajte suvo tlo.

  – Kuglasta trešnja – Prunus fruticosa Globosa  Ovo drvo ima okruglu formu bez ikakvog sečenja krosnje. Cveta s proleća mnogobrojnim belim cvetovima. Interesantna je i u uzgoju na zelenim površinama samostalno ili u kombinaciji sa drugim nižim sadnicama a često se uzgaja i u saksijama za dekoraciju terasa i popločanih staza. Prilikom izbora saksija birajte dublje i prostrane posude. Zemljište neka bude plodno, rastresito. Uspevaju i na sunčanim pozicijama i na blago zasenčenim.