– Chamaecyparis lawsoniana ‘Empire Gold’

650.00рсд

Zlatni pačempres – Chamaecyparis lawsoniana Empire Gold  dostiže visinu do 2m visine  i širine u osnovi 0,5 do maksimalno 1 m. Ljuspaste četine su guste, uredno raspoređene, zelene sa žuto zelenim četinama pri  vrhovima grančica. . Ne iziskuje posebnu negu ili orezivanje, ali se može orezati rano u proleće ili oblikovati sredinom leta, tako da se ne ošteti staro drvo. Ukoliko se uzgajaju u saksijama, nešto niže rastu.

 

 

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena, žuta

  Isporuka

  sadnice visine 70-80cm

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Zlatni pačempres – Chamaecyparis lawsoniana ‘Empire Gold’  dostiže visinu do 2m visine  i širine u osnovi 0,5 do maksimalno 1 m. Ljuspaste četine su guste, uredno raspoređene, zelene sa žuto zelenim četinama, pri  vrhovima grančica. . Ne iziskuje posebnu negu ili orezivanje, ali se može orezati rano u proleće ili oblikovati sredinom leta, tako da se ne ošteti staro drvo. Ukoliko se uzgajaju u saksijama, nešto niže rastu.

  Zlatni pačempres – Chamaecyparis lawsoniana Empire GoldPogodan za formiranje niskih živih ograda ili za mešovite kompozicije, sa drugim četinarskim i lišćarskim žbunjem i perenama. Pogodan je i za sadnju u žardinjerama. Relativno dobro podnosi uslove gradske sredine. Ukoliko ih uzgajate u vidu živog zida, sadite ih na 80-100cm međusobnom odstojanju a ako ih uzgajate u saksijama, birajte dublje, prostrane saksije. Za prihranu koristite spororazlagajuće djubrivo za četinare. Za vreme letnjih vrućina, vodite računa da biljke ne ostanu dugo suve.

  Patuljasti četinari 

  Osnovna odlika je da  stablo ne bude visoko, tako da se prosečna visina odrasle biljke,  kreće se oko 1 – 1,5 metara. Naravno, ima među njima i nižih koje rastu do 0,5 metara, ali i onih koje mogu biti visine i 2,5 metra. Te vrste koje mogu maksimalno imati visinu preko 2 metra spadaju u spororastuće.

  Neki spororastući varijeteti čerinarskog drveća su zgodni za kamenjare i saksije, jer će im trebati vremena da se razviju. Ukoliko biste u alpinetum posadili brzorastući četinar, on bi ga mogao dobrim delom pokriti za 5 godina. To je jedna od stavki koje treba da znate. U osnovi sve navedene vrste dobro podnose orezivanje.

  Pri planiranju treba uzeti u obzir da li će se saditi jedna biljka pojedinačno ili će se saditi u grupi. Ukoliko se sadi nekoliko biljaka, mogu se uzeti dva varijeteta ili više da bi se kombinovanjem, postigao lepši izgled vrta.