Chamaecyparis lawsoniana ‘Empire Gold’

650.00рсд

Zlatni pačempres – Chamaecyparis lawsoniana Empire Gold  dostiževisinu do 2m visine  i širine u osnovi 0,5 do maksimalno 1 m. Ljuspaste četine su guste, uredno raspoređene, zelene sa žuto zelenim četinama pri  vrhovima grančica. . Ne iziskuje posebnu negu ili orezivanje, ali se može orezati rano u proleće ili oblikovati sredinom leta, tako da se ne ošteti staro drvo. Ukoliko se uzgajaju u saksijama, nešto niže rastu.

 

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena, žuta

  Isporuka

  sadnice visine 60-70cm

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Patuljasti četinari  Osnovna odlika je da  stablo ne bude visoko, tako da se prosečna visina odrasle biljke,  kreće se oko 1 – 1,5 metara. Naravno, ima među njima i nižih koje rastu do 0,5 metara, ali i onih koje mogu biti visine i 2,5 metra. Te vrste koje mogu maksimalno imati visinu preko 2 metra spadaju u spororastuće.

  Neki spororastući varijeteti čerinarskog drveća su zgodni za kamenjare i saksije, jer će im trebati vremena da se razviju. Ukoliko biste u alpinetum posadili brzorastući četinar, on bi ga mogao dobrim delom pokriti za 5 godina. To je jedna od stavki koje treba da znate. U osnovi sve navedene vrste dobro podnose orezivanje.

  Pri planiranju treba uzeti u obzir da li će se saditi jedna biljka pojedinačno ili će se saditi u grupi. Ukoliko se sadi nekoliko biljaka, mogu se uzeti dva varijeteta ili više da bi se kombinovanjem, postigao lepši izgled vrta.

  Zlatni pačempres – Chamaecyparis lawsoniana ‘Empire Gold’  dostiževisinu do 2m visine  i širine u osnovi 0,5 do maksimalno 1 m. Ljuspaste četine su guste, uredno raspoređene, zelene sa žuto zelenim četinama pri  vrhovima grančica. . Ne iziskuje posebnu negu ili orezivanje, ali se može orezati rano u proleće ili oblikovati sredinom leta, tako da se ne ošteti staro drvo. Ukoliko se uzgajaju u saksijama, nešto niže rastu.

  Zlatni pačempres – Chamaecyparis lawsoniana Empire GoldPogodan za formiranje niskih živih ograda ili za mešovite kompozicije, sa drugim četinarskim i lišćarskim žbunjem i perenama. Pogodan je i za sadnju u žardinjerama. Relativno dobro podnosi uslove gradske sredine. Ukoliko ih uzgajate u vidu živog zida, sadite ih na 80-100cm međusobnom odstojanju a ako ih uzgajate u saksijama, birajte dublje, prostrane saksije. Za prihranu koristite spororazlagajuće djubrivo za četinare. Za vreme letnjih vrućina, vodite računa da biljke ne ostanu dugo suve.