– Juniperus communis – Planinska Kleka

800.00рсд

– Juniperus communis – Planinska Kleka  spada u zimzeleno žbunje ili niže drveće.  Četine su ljuspaste, naspramno raspoređene ili igličaste, raspoređene po tri u pršljenu. Šišarice su bobičaste, sastoje se iz tri srasle ljuspe. Većina vrsta kleke traži skromne uslova i otporna je na mraz. Sade se u vidu živih ograda, samostalno ili grupno u sklopu travnjaka.

 

Na slici br.5 sadnice u prodaji

 • Dodatne informacije

  Boja

  plavo zelena

  Isporuka

  sadnice visine 60-70cm

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  svetlost, polusenka

 • Opis

  – Juniperus communis – Planinska Kleka je srednje visoko zimzeleno  drvo ili grm, visine 5 do 8 metara. U najpovoljnijim uslovima, biljka može doseći 12 metara, sa prečnikom debla od 0,2 metra. Gusta krošnja drveća može biti konusnog oblika, dok žbunje može biti jajasto. Biljka ima sivo-smeđu vlaknastu koru i crveno-smeđe izdanke. Grane biljke prekrivene su iglicama triedarskih iglica, zašiljenih na kraju (širina joj varira od 0,1 do 0,2 milimetra, a dužina može doseći 1,5 centimetara). Na gornjoj strani iglica nalazi se stomatalna traka. Grmovi kleke cvetaju u maju, ženski cvetovi su zeleni, a muški žuti. Šišarke  su okruglog oblika i mogu dostići  prečnik od 0,6 do 0,9 centimetara.  U proseku, životni vijek jednog grma dostiže 200 godina.

  Na slici br.5 sadnice u prodaji

  – Juniperus communis – Planinska Kleka je izuzetno lekovita žbunasta, zimzelena biljka, mada se može uzgajati i kao niže drvo. Najčešće koriste plavičasti plodovi, koji se beru u drugoj polovini leta i početkom jeseni. Vreme berbe zavisi od nadmorske visine, na kojoj se biljka nalazi. Najčešće se nalazi na kamenitim i kraškim terenima, primorskim i brdskim. Kod nas se najčešće nalazi po planinskim suvim krčevinama, pašnjacima, zapuštenim i neobrađenim zemljištima. Kleka je vrsta četinara izuzetne otpornosti. Otporne su na mraz. Trpe korektivno orezivanje. Zimi je preporučljivo vezati biljke, tako da se ne raspadaju u različitim smerovima pod težinom snega. Biljka dobro podnosi šišanje, a u proljeće se njen oblik može korigirati.