-Taxus baccata ‘Fastigiata’

650.00рсд2,000.00рсд

 -Taxus baccata ‘Fastigiata Robusta’se gaji u vrtovima već stotinama godina i fantastično izgleda, kao pojedinačni detalj, ali se sve češće koristi i za žive ograde, jer veoma dobro podnosi orezivanje. U narodu je poznata pod imenom stubasta ili piramidalna tisa.

Raste do oko 3m visine sa širenjim od 0,6-1,2m.Četine su joj svetlo-zelene boje, dok u prolece sa novim rastom izbijaju dosta svetlije četine, koje su mekše i nežnije teksture.

Stubastu tisu je najbolje gajiti u ravnomerno vlažnim, plodnim, peskovitim zemljištima sa dobrom drenažom.Voli puno sunca ali će tolerisati i delimične senke, pogotovo ako su u najtoplijim delovima dana.

Na slici br. 4 sadnice u prodaji visine 30-35cm

Više o četinarima pročitajte na blogu: Sadnja četinara u baštama i saksijama

 

 

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Isporuka

  sadnice visine 60-70cm, Visina 30-35cm, Visina 90-100cm

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Prihranjivanje

  povremeno

 • Opis

   -Taxus baccata ‘Fastigiata Robusta’  se gaji u vrtovima već stotinama godina i fantastično izgleda, kao pojedinačni detalj ali se sve češće koristi i za žive ograde, jer veoma dobro podnosi orezivanje. Raste do oko 3m visine sa širenjem od 0,6-1,2m. Četine su joj svetlo-zelene boje, dok u proleće sa novim rastom, izbijaju dosta svetlije četine, koje su mekše i nežnije teksture.

  Na slici br. 4 sadnice u prodaji visine 30-35cm

  Stubastu tisu je najbolje gajiti u ravnomerno vlažnim, plodnim, peskovitim zemljištima sa dobrom drenažom.Voli puno sunca ali će tolerisati i delimične senke, pogotovo ako su u najtoplijim delovima dana.

  Prvenstveno zbog svoje lepote, sadnice četinara predstavljaju, najčešće korišćenju hortikulturnu vrstu u vrtovima. Odgovaraju im sunčana do senovita staništa, kvalitetno humusno i dobro drenirano zemljište .

  Najveći deo četinara je zimzelen i u zimskom periodu. Sadnice četinare možete saditi samostalno u sklopu travnjaka ili u kombinaciji, sa ukrasnim žbunjem i cvetnim vrstama.

  Stubaste forme četinara Taxus baccata ‘Fastigiata Robusta’ su izuzetno dekorativne i popularne na tržištu.

  Srednje visoki četinari

  U ovu grupu spadaju četinari porasta preko 2,5 – 3 metra visine.  Stubasti srednji četinari mogu narasti i preko dva metra. Kod srednjih četinara veoma je bitno korektivno orezivanje najmanje jednom s proleća, kada prođu kasni prolećni mrazevi.

  Ovim orezivanjem određujemo gustinu krošnje, koja iz godine u godinu postaje sve gušća. Takođe, od srednjih četinara najčešće pravimo orezane, topijarne forme, koje kao detalj krase svaku baštu. Kada se jednom pravilna forma napravi, potrebno je često rezanjem prorasle četine vraćati na prvobitnu formu.

  Tako dugoročno dobijamo pravilnu izvajanu figuru topijara. Ova vrsta četinara se često koristi i za formiranje živih ograda.

   

   

   

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.