– Cytisus praecox

850.00рсд

Cytisus praecox   Razvija se kao kompaktan grm, ali lakog izgleda, zbog malo listova.  Savitljive stabljike nose listopadne, jednostavne, naizmenične listove, dužine od 6 do 10 mm, uske i zelene. U martu se na krajevima grana skupljaju grozdovi mirisnih cvetova tipičnog izgleda za familiju leptirnjača, prečnika oko 2 cm. Iz plodova se razvijaju u crne mahune.  Razvija visinu do 1,2 m i širinu od oko 1,5 m.

Na slikama br. 5 i 6 izgled sadnica u prodaji

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  bela, žuta

 • Opis

  Cytisus praecox   U prirodi mozete je naći na kamenitim delovima Dalmacije. Ne voli veliku vlagu, ali joj pogoduje plodno zemljište. Ima dekorativnu sivo-zelenu boju stabla preko cele godine. U rano proleće olista sitnim zelenim listovima i formira božanstven cvet  žute boje po kome je i dobila naziv.

  Cvet jako dugo ostaje na granama, sve do sredine leta. Nakon cvetanja listovi i precvetali cvetovi opadaju sa grana nakon čega ostaju dekorativne grančice pa sama sadnica poprima jako zanimljiv  i neobičan zgled. Kod vrtnih sadnica žućice redovno zalivanje se odnosi samo na prvu godinu razvoja sadnice, kasnije postaju vrlo otporni na susšne periode. Cytisus praecox ‘Allgold’ je pogodna za sadnju u grupacijama, formiranju cvetnih bordura i živih ograda kao cvetnih barijera. Kada poraste vrlo je efektna i kao samostani grm. Nakon precvetavanja sadnicu možete orezati i oblikovati po želji.

  Razvija se kao kompaktan grm, ali lakog izgleda, zbog malo listova.  Savitljive stabljike nose listopadne, jednostavne, naizmenične listove, dužine od 6 do 10 mm, uske i zelene. U martu se na krajevima grana skupljaju grozdovi mirisnih cvetova tipičnog izgleda za familiju leptirnjača, prečnika oko 2 cm. Iz plodova se razvijaju u crne mahune.  Razvija visinu do 1,2 m i širinu od oko 1,5 m.

  Na slikama br. 5 i 6 izgled sadnica u prodaji