Sobno cveće i tamne prostorije

Cveće koje uspeva u manje osvetljenim prostorijama, odnosno raste u polusenci, pogodno je za manje prostorije, dok u većim prostorijama možete stvoriti bajkovite „džungle“ i disati punim plućima.

Kada kažemo polusenka, ne mislimo na „tunel“ nego na sobu, koja je smeštena u delu kuće ili stana, gde ne dopire mnogo svetlosti. Srećom postoje biljke, koje tolerišu takve prostore i sa kojima možete, da stvarate božanstvene ambijente.

U ovom članku vam dajemo predlog za nekoliko sobnih biljaka, koje treba da smestite u prostorije poput: hodnika, kupatila, manje osvetljenih prostora, kancelarija i sl.

Pitate se zašto moram da imam biljku u životnom prostoru? Odgovor je jednostavan, zato što malo zahtevaju a mnogo pružaju (čitaćete u članku o blagodetima biljaka na okruženje) i zato što su živa stvorenja, nikad nećete biti sami.

Kućna sreća je zelena biljka, sa listovima manjih dimenzija, divno izgleda u visećim saksijama. Zahteva veću vlažnost, pa je češće zalivajte i obavezno orošavajte. Vodite računa da je ne sadite sa malim biljkama, jer ih može ugušiti.

Paprati – Sobna paprat – Nephrolepis sp. su tropske biljke i spremne su za život u senci, ali ne opstaju na suvom vazduhu. Zahtevaju često orošavanje lišća, možete pored biljke postaviti i ovlaživač vazduha.

Filodendron je vrsta koja uspeva u senovitim delovima doma i odličan je čistač vazduha i ima izuzetan prirast.

Spatifilum ili mirni ljiljan Spatifilum (Spathiphyllum) savršeno raste bez sunčeve svetlosti, njegov nežni cvet, simbolizuje čistoću i nevinost. Tropska je biljka koja razgrađuje materije, poput ugljen dioksida i benzena.

Sanseverija ili indijansko pero Sablje (Sanseverija Laurentii) je vrsta, koja može da raste i u osvetljenim i manje osvetljenim prostorijama. Ona čisti vazduh bolje od većine sobnih biljaka, ima sposobnost apsorpcije prekomerne količine ugljen dioksida.

Hlorofitum Hlorofitum (Chrolophytum comosum)je popularna vrsta, interesantna i u visećim saksijama.

Dracena Dracena marginata i bicolor ne voli direktnu sunčevu svetlost, zato je držite dalje od direktnog sunca i ne preterujte sa zalivanjem.

Kalateja uspeva u polusenovitim prostorijama, obezbedite joj vlažnost vazduha.

Alokazija ili afrička maska je tropska biljka, uspeva u tamnijim i toplijim prostorijama.

Epipernum ili srebrna loza, se smatra jednom od najboljih biljaka, koje mogu preživeti mračne prostorije.

Babus sreće je biljka, koja se dobro snalazi u manje osvetljenim prostorijama, pogodna za sobni uzgoj i uzgoj u kancelarijama.

Sobni bršljen je puzavica kojoj takođe odgovara indirektna svetlost.

Coming Soon...