Zlatna puzavica – Epipernum aureum

– Zlatna puzavica – Epipernum aureum možete ih  postaviti i da se penju uz štap ili da vise u okačenoj saksiji. Često se koriste za ozelenjavanje zidova i stepeništa. Veoma tolerantna na uslove uspevanja. Obezbedite svetle prostorije i umereno zalivanje. Prihranjujte ih s proleća.

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  Biljke visine 30-40cm, sadnice visine 80-100cm

  Boja

  zeleno-žuta

  Mesto sadnje

  saksija

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Sobne lisno dekorativne biljke su lepe i bez cvetova i čine prelep ukras u vašem domu. Razne vrste palmi, fikusa, paprati i drugih vrsta biljaka krasi izvanredna lepota lišća, jednostavne su za održavanje i unose svežinu u prostor. Lisno dekorativne biljke raznim oblicima listova predstavljaju žive skulpture. Kod zelenih tonova lišća upadljive su najrazličitije šare na listovima.

  Sobne lisno dekorativne biljke svetlucaju u tamnoj zelenoj boji kao četine jela, drugi su svetli i nežni kao na pr. kod vrste paprati. Pogled u zelenilo opušta i pospešuje dobro raspoloženje. Iz listova biljaka isparava voda, na taj način povećavaju vlažnost vazduha u prostoriji, vlaga za sebe vezuje prašinu i mogu da u zatvorenoj prostoriji da smanje količinu formaldehida.

  Odgovarajuće mesto u prostoriji i adekvatna nega, najbolji su preduslovi za zdravu biljku. Većina vrsta zahteva svetlo mesto, vlažnost vazduha bez direktnog sunca. Zemlja u saksiji treba da je umereno vlažna. Prihranjivanje ide uglavnom jednom mesečno.

  – Zlatna puzavica – Epipernum aureum  je poznata od davnina i gajila se širom sveta u domovima. Karakteristična je po izuzetno brzom porastu i jednostavnosti gajenja. Često se koristi za ozelenjavanje stepeništa, zidova, žardinjera ili se gaji u visećim saksijama na policama i sl.

  – Zlatna puzavica – Epipernum aureum Obezbedite joj svetao položaj . Što je više svetla stabljike će bolje rasti i listovi će biti šareniji. Leti bi temperatura trebala biti oko 20°C, zimi može i ne mora biti hladnije, važno je da ne bude ispod 13°C, jer može doći do izmrzavanja listova. Za supstrat obezbedite hranjivo i propusno zemljište. Prihranjujte biljke s proleća. Zalivajte ih umereno kada se zemlja isuši između dva zalivanja. Listove možete povremeno prebrisati vlaćnom spužvom. Ako želite da ih razmnožite, odsecite deo – pelcer i stavite u vodu ili mešavinu peska i zemlje i za kratko vreme će krenuti nova biljka.