Sablje (Sanseverija trifasciata Laurentii)

1,200.00рсд

Lisno dekorativna biljka idealna za sve ljubiljete cveća koji ne borave svakodnevno u stanu ili kući, jer ova vrsta ne zahteva često zalivanje. Lisno dekorativne biljke, koje vole manje svetle prostorije i retko zalivanje. Prija im suv vazduh. Ćišćenje lišća vlažnom krpom.

Sanseverije se presađuju svake 2 do 3 godine u malo veće posude. Zemlja u koju sadimo sanseverije treba da je rastresita i propusna. Za sadnju koristiti pliće i šire saksije, jer imaju plitak koren,

Ne treba je previše zalivati, jer je podložna truljenju. Prilikom zalivanja obratiti pažnju da voda za zalivanje ne dođe u središte biljke. Ukoliko se voda zadržava  u središtu biljnog busena izazvaće trulež. Zalivanje obaviti kada se zemlja u saksiji prosušila. Leti je zalivanje češće i obilnije, dok se zimi zalivanje smanjuje. Voda iz tanjirića ispod saksije treba se izliti. Za zalivanje koristiti vodu sobne temperature.

Dobro rastu i u prostorijama koje imaju slabo osvetljenje. U tom slučaju će šare na listovima biti slabije izražene. U svetlim prostorijama sanseverije će cvetati. Njihovi cvetovi su mali i neugledni, ali imaju miris koji podseća na miris vanile.

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena, žuta

  Isporuka

  saksija prečnika 15-20cm, visina sadnice oko 45-50cm

  Mesto sadnje

  saksija, žardinjera

  Položaj

  polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnja

 • Opis

  Lisno dekorativne sobne biljke su lepe i bez cvetova i čine prelep ukras u vašem domu. Razne vrste palmi, fikusa, paprati i drugih vrsta biljaka krasi izvanredna lepota lišća, jednostavne su za održavanje i unose svežinu u prostor. Lisno dekorativne biljke raznim oblicima listova predstavljaju žive skulpture. Kod zelenih tonova lišća upadljive su najrazličitije šare na listovima. Neki svetlucaju u tamnoj zelenoj boji kao četine jela, drugi su svetli i nežni kao na pr. kod vrste paprati. Pogled u zelenilo opušta i pospešuje dobro raspoloženje. Iz listova biljaka isparava voda, na taj način povećavaju vlažnost vazduha u prostoriji, vlaga za sebe vezuje prašinu i mogu da u zatvorenoj prostoriji da smanje količinu formaldehida. Odgovarajuće mesto u prostoriji i adekvatna nega najbolji su preduslovi za zdravu biljku. Većina vrsta zahteva svetlo mesto, vlažnost vazduha bez direktnog sunca. Zemlja u saksiji treba da je umereno vlažna. Prihranjivanje ide uglavnom jednom mesečno.

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.