Ženski zmaj – Dracena (Dracena fragans)

700.00рсд

Dracena nije zahtevna biljka, ali treba imati na umu nekoliko opštih pravila kada je u pitanju njeno uzgajanje. Pre svega, Dracenu treba držati što dalje od jakih sunčevih zraka i promaje. Biljku zalivajte onda kada je zemlja suva na dubini od 5cm, a vodu sipajte dok ne počne da curi kroz rupe na saksiji. Preporuka je da se Dracena zaliva na svaka četiri dana kišnicom ili ustajalom vodom. Ipak, imajte u vidu da potrebna količina vode zavisi od visine biljke. Za Dracene koje su visine do pola metra, dovoljno je 250ml vode, dok veće primerke možete zalivati sa više tečnosti. Dracena preferira suvu zemlju, tako da će lakše podneti ako „preskočite“ jedno zalivanje, nego ako preterate sa hidratacijom. Biljku hranite tečnim đubrivom za kućne biljke na bazi algi ili minerala na svake dve nedelje u proleće i leto, a u jesen i zimu jednom mesečno. Lišće raste na vrhu stabla, zbog čega je važno da stabljika stoji uspravno. Kako biljka raste, lišće sa donjeg dela stabljike će opadati kreirajući zanimljive šare. Starijim biljkama potrebno je orezivanje.

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Isporuka

  visina biljke oko 50cm

  Mesto sadnje

  saksija, žardinjera

  Položaj

  svetlost, polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Zbog zelenih listova neobičnog oblika, kao i lakog održavanja, Dracena je čest izbor ljubitelja zelenila u ukrašavanju enterijera doma ili radnog prostora.

  Naziv Dracena dolazi od grčke reči Drakaina koja znači ženski zmaj, a u nekim delovima sveta ova biljka poznata je i pod nazivom Zmajevo drvo. Rod Dracene uključuje preko 40 vrsta žbunastih i sukulentnih biljaka, a kod nas je najrasprostranjenija vrsta Dracena Marginata koju karakteriše tanko, špicasto, zeleno lišće sa crvenkastim ivicama.

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.