Biljke koje dostižu vrhunac zimi svojim izgledom – Zimski period je deo godine kada nam dolaze niske temperature i kada biljke u baštama dobijaju zimsko ruho. Postoje mnoge biljne vrste koje će odlično izgledati u toku mraznih dana. Zanimljivo zimzeleno lišće, kora različite teksture i kolora, kao i raznobojne grančice i plodovi u krošnjama će učiniti da vaša bašta bude atraktivna tokom zimskog perioda. U ovom tekstu ćemo vam spomenuti neke od zanimljivih vrsta biljaka tokom zimskog perioda.

Ilex – Božikovina se uzgaja zbog zimzelenih dekorativnih listova i ukrasnih bobičastih plodova. Ilex uspeva u vlažnom zemljištu. Zahtevaju svetle ili posuzasenčene pozicije ispod prozirnih krošnji drveća. Možete ih uzgajati i u prostranim saksijama. Prihranjujte ih sporootapajućim đubrivom. Ove vrste su sklone orezivanju i često se koriste i za formiranje topijara. Ilex postoji za zelenim i šarenim žuto zelenim listovima. Dvodome su biljke.

Cornus – Ukrasni dren se uzgaja kao ukrasni žbun interesantnih listova i cvetova u toku vegetacije i dekorativnih grana crvene, žute, oranž boje u zimskom periodu. Posebno su dekorativni kada se sade grupno pored vodenih površina. Odlično se kombinuju sa stabljikama biljaka bele boje a često se u podnožju ukrasnog drena sade zimsko prolećne lukovice krokusa, visibaba, narcisa i sl.

Miscanthus sinensis – Miskantus je divna ukrasna trava, cveta u kasno leto cvetnim klasovima koji menjaju boju od tamno crvenih, srebrnih i tokom zimskog perioda prelaze u zlatnu boju. Dostižu visinu do 2m.

Hedera helix – Zimzeleni bršljan se koristi kao puzavica, penjačica ili pokrivač tla. Ukoliko imate neugledne zidove ili žičane ograde sa ovom biljkom možete uspešno da ozelenite vertikale. Bršljane možete uzgajati i na terasama u prostranim saksijama i žardinjerama. Podnose korektivno orezivanje.

Buxus sempervirens – Šimšir je zimzelena biljka koja se koristi kao ukrasni žbun, topijar ili poput žive ograde. Sitni ovalni zimzeleni listovi ovoj biljci daju posebnu draž. Podnosi korektivno orezivanje.

Coming Soon...