– Ukrasni dren – Cornus alba

500.00рсд

– Ukrasni dren – Cornus alba Listovi biljke su zeleni, na jesen crvenkasto – narandžasti. Cveta na proleće, cvet bele boje. Grane efektne zimi, braon crvene boje.  Može da naraste od 1,2-2m. Odgovaraju im  sunčana ili polusenovita staništa. Dobro podosi aerozagađenje u gradovima, pa se sve češće može naći, na javnim zelenim površinama. Sade se u vidu živih ograda ili pojedinačno i grupno na zelenim površinama.

 

Na slici br. 2 izgled sadnica u prodaji

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  bela

  Isporuka

  sadnice visine 50-60cm

 • Opis

  Ž𝒊𝒗𝒂 𝒐𝒈𝒓𝒂𝒅𝒂
  Živu ogradu sadimo u bašti kao dekorativan detalj koji predstavlja barijeru – zaštitu od spoljnih pogleda ili prepreku za prolazak. Žive ograde mogu da služe i kao niže prepreke u bašti na primer razgraničenje travnjaka i staze.
  Ž𝒊𝒗𝒂 𝒐𝒈𝒓𝒂𝒅𝒂 – podela prema visini i vrsti
  Žive ograde se dele na listopadne i zimzelene. Po visini se dele na niske i visoke. Ove vrste biljaka su sklone orezivanju i od njih se mogu formirati razni oblici. Listopadne žive ograde su većinom i cvetajuće.

  – Ukrasni dren – Cornus alba   Od niskih pokrivača tla do impozantnog žbunja – rod drena obuhvata, više od 45 različitih vrsta! Najpoznatiji su oko tri metra visoki žbunovi, koji se često sreću u mešovitim živim ogradama, ali i pojedinačno u bašti. Cvetni dren pokazuje svoje čarobno lepe cvetove u maju i junu, a u jesen je možda još lepši zahvaljujući plodovima nalik na jagode kao i fantastičnim bojama. Plodovi su doduše jestivi, ali su neukusni. Bolje je da ih ostavite kao ukras na žbunu! Pored toga, ono što nam se čini da su cvetovi, odnosno latice cvetnog drena zapravo su samo bele ili roze brakteje, koje uokviruju sitne cvetove u sredini.  Pogodan je za orezivanje ( idealan period od kraja proleća do početka leta). Dobro podnosi i sušu i vlagu, može uspeti i na lošem zemljištu.

  – Ukrasni dren – Cornus alba Listovi zeleni, na jesen crvenkasti. Cveta na proleće, cvet bele boje. Grane efektne zimi, tamno braon-crne.Može da naraste od 1,2-2m. Odgovaraju im  sunčana-polusenovita staništa. Dobro podosi aerozagađenje u gradovima, pa se sve češće može naći na javnim zelenim površinama.