– Božićno drvo ili Božikovina

900.00рсд

– Božićno drvo ili Božikovina je zimzeleni žbun do 4m visine, zavisno od varijeteta preko pet i širine oko tri metra. Gaji se zbog čvrstih, sjajnih, kožastih listova nazubljenog oboda. Cvetovi su maleni, skupljeni u cvasti bledo žuti. Cveta u maju i početkom Juna meseca. Zimski ukras biljke čine jarko crvene bobice, koje sazrevaju početkom zime i ostaju na granama do proleća. Biljka je dvodoma, te se bobice javljaju samo na ženskim primercima. Dugovečan je  može doživeti nekoliko stotina godina. Raste sporo. Dobro podnosi uslove gradske sredine.

 • Dodatne informacije

  Boja

  šarena, zelena

  Isporuka

  sadnica visine oko 45cm

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  𝒁𝒊𝒎𝒛𝒆𝒍𝒆𝒏𝒆 𝒊 č𝒆𝒕𝒊𝒏𝒂𝒓𝒔𝒌𝒆 ž𝒊𝒗𝒆 𝒐𝒈𝒓𝒂𝒅𝒆
  Vrsta sadnica koja ima zimzeleno lišće, koje se zadržava na biljci tokom cele godine. Sklone su orezivanju i formiranju različitih topijarnih oblika.Ono što je zajedničko za sve žive ograde je da poboljšavaju mikroklimu prostora, umanjuju buku , štite od vetra, nepoželjnih pogleda i smanjuju količinu prašine i raznih štetnih čestica kojih ima u vazduhu. Mogu se orezivanje doterati na različite visine.

  𝒁𝒊𝒎𝒛𝒆𝒍𝒆𝒏𝒆 𝒊 č𝒆𝒕𝒊𝒏𝒂𝒓𝒔𝒌𝒆 ž𝒊𝒗𝒆 𝒐𝒈𝒓𝒂𝒅𝒆

  Živi zidovi ili žive pregrade, namerno su izdvojene kao posebna kategorija hortikulturnog zelenila. Njihova podela na funkcionalne, ekološke ili estetske svakako nije slučajna i pravi odabir vrste, oblika, boje, visine ili gustine žive ograde predstavlja složeni poduhvat kako za amatere vrtlare, tako i za prave profesionalce. Lepa i odnegovana živa ograda predstavlja više od samog vrta. Ona može odvojiti prostor za uživanje i zakloniti ga od neželjenih pogleda, zaštiti ga od prašine, jakog vetra, sprečiti buku da dopre do kutka za odmor, napraviti hlad. Razlog za izbor četinarskih vrsta je pored mogućnosti kombinovanja boja i mogućnost podizanja visokih živih zidova, a izborom nekih varijeteta i jako niskih, skoro patuljastih živih pregrada.

  𝒁𝒊𝒎𝒛𝒆𝒍𝒆𝒏𝒆 𝒊 č𝒆𝒕𝒊𝒏𝒂𝒓𝒔𝒌𝒆 ž𝒊𝒗𝒆 𝒐𝒈𝒓𝒂𝒅𝒆

  Pored redovnih zalivanja, okopavanja i đubrenja, zaštite od bolesti i štetočina, zaštite od snega i vetra, rezanje je kod pojedinih vrsta četinara jedna od najosnovnijih mera za pravilno održavanje vašeg vrta, pa samim tim i vaše žive ograde. Zalivanje treba obavljati redovno, jednom nedeljno, ukoliko u međuvremenu ne pada kiša. Količina vode u zavisnosti od veličine same biljke treba da bude od 5-10 litara po zasađenoj biljci. Četinari vole prskanje od celoj krošnji i ne smeta im ako to radite i po najvećoj vrućini. Tako sa sa njih spira prašina, omogućava ravnomerno vlaženje zemljišta i osvežavanje biljaka. Pogotovo ako se radi o veoma sparnim danima (preko 30 stepeni), ova mera je neophodna.

  – Božicno drvo ili Božikovina  – Ilex aquifolium  Dugovečan je  može doživeti nekoliko stotina godina. Raste sporo. Dobro podnosi uslove gradske sredine.