– Ilex aquifolium – Božikovina

750.00рсд

– Ilex aquifolium – Božikovina je zimzeleni žbun koji može dostići visinu do oko 2,5m. Pogodne su za orezivanje i za uzgoj u saksijama, kada dostižu niže visine.  Gaji se zbog čvrstih, sjajnih, kožastih listova nazubljenog oboda. Cvetovi su maleni, skupljeni u cvasti bledo žuti. Cveta u maju i početkom juna meseca. Zimski ukras biljke čine jarko crvene bobice, koje sazrevaju početkom zime i ostaju na granama do proleća. Biljka je dvodoma, te se bobice javljaju samo na ženskim primercima. Dugovečan je  može doživeti nekoliko stotina godina. Raste sporo. Dobro podnosi uslove gradske sredine. Često se koriste za ukrašavanje enterijera – rezane grane za pravljenje prazničnih aranžmana.

 • Dodatne informacije

  Boja

  žuto zelene

  Isporuka

  sadnice visine 35-40cm

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  – Ilex aquifolium – Božikovina – Ilex aquifolium  je dugovečan,  može doživeti nekoliko stotina godina. Raste sporo. Dobro podnosi uslove gradske sredine. Uspeva na zasenčenim pozicijama, mada podnosi i sunčane pozicije ali morate češće da ih zalivate. Cveta u periodu maj – jun belim cvastima i formira s jeseni crvene bobičaste plodove, koji se zadržavaju na granama  tokom zimskog perioda. Često se grane koriste kao rezane za pravljenje cvetnih aranžmana. Upotrebljava se za sadnju u vrtovima kao ukrasni žbun ili živa ograda.

  𝒁𝒊𝒎𝒛𝒆𝒍𝒆𝒏𝒆 𝒊 č𝒆𝒕𝒊𝒏𝒂𝒓𝒔𝒌𝒆 ž𝒊𝒗𝒆 𝒐𝒈𝒓𝒂𝒅𝒆
  Vrsta sadnica koja ima zimzeleno lišće, koje se zadržava na biljci tokom cele godine. Sklone su orezivanju i formiranju različitih topijarnih oblika.Ono što je zajedničko za sve žive ograde je da poboljšavaju mikroklimu prostora, umanjuju buku , štite od vetra, nepoželjnih pogleda i smanjuju količinu prašine i raznih štetnih čestica kojih ima u vazduhu. Mogu se orezivanje doterati na različite visine.

  𝒁𝒊𝒎𝒛𝒆𝒍𝒆𝒏𝒆 𝒊 č𝒆𝒕𝒊𝒏𝒂𝒓𝒔𝒌𝒆 ž𝒊𝒗𝒆 𝒐𝒈𝒓𝒂𝒅𝒆

  Živi zidovi ili žive pregrade, namerno su izdvojene kao posebna kategorija hortikulturnog zelenila. Njihova podela na funkcionalne, ekološke ili estetske svakako nije slučajna i pravi odabir vrste, oblika, boje, visine ili gustine žive ograde predstavlja složeni poduhvat kako za amatere vrtlare, tako i za prave profesionalce. Lepa i odnegovana živa ograda predstavlja više od samog vrta. Ona može odvojiti prostor za uživanje i zakloniti ga od neželjenih pogleda, zaštiti ga od prašine, jakog vetra, sprečiti buku da dopre do kutka za odmor, napraviti hlad. Razlog za izbor četinarskih vrsta je pored mogućnosti kombinovanja boja i mogućnost podizanja visokih živih zidova, a izborom nekih varijeteta i jako niskih, skoro patuljastih živih pregrada.