Gaulterija – Gaultheria sp.

-Gaulterija – Gaultheria sp. Vrsta je polusenovitih i senovitih pološaja. Ova zimzelena vrsta poraste do 15cm u visinu i 25cm u širinu. Toleriše gradske uslove sredine i nije naročito izbirljiva, prema tipu zemljišta. Na proleće cveta beličastim cvetićima, koji na jesen daju crvene bobice. Bobice se zadržavaju i u toku zime na grančicama i prave nestvarno dekorativan zimzeleni pokrivač. Listovi su ovalni i sjajni. Pogodna je za sadnju u bordurama, žardinjerama. Vrlo je otporna na niske temperature.

 

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  bela

  Položaj

  polusenka, senka

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  -Gaulterija – Gaultheria sp.  Vrsta je polusenovitih i senovitih položaja. Ova zimzelena vrsta poraste do 15cm u visinu i 25cm u širinu. Toleriše gradske uslove sredine i nije naročito izbirljiva prema tipu zemljišta. Na proleće cveta beličastim cvetićima koji na jesen daju crvene bobice. bobice se zadržavaju i u toku zime na grančicama i prave nestvarno dekorativan zimzeleni pokrivač. Listovi su ovalni i sjajni. Pogodna je za sadnju u bordurama, žardinjerama. Vrlo je otporna na niske temperature.

  Zimzelena Gaulterija vodi poreklo iz Severne Amerike i Kanade gde je zovu wintergreen, mada se može naći i na području Nepala. U pitanju je perena, odnosno višegodišnja biljka, koja je odličan pokrivač tla, sa visinom do 15 cm.

  U prirodi, Gaulterija raste u senci šuma, gde stvara guste kolonije među ostalim biljkama koje vole kiselo zemljište, poput planinskog lovora i rododendrona. Ne treba joj zemljište bogato hranjivim materijama, ali ceni dobru drenažu. Gaulterija odlično toleriše senku, a može čak da raste i u gustom hladu, mada to nije preporuka jer će dati malo ili nimalo cveća. Polusenka ili šareni hlad će joj dati dovoljno energije za stvaranje cvetova i plodova. Uspešno se može gajiti u saksijama u mešavini treseta i peska, koji će oponašati drenažu i kiselost koje biljke preferiraju. Držite je u hladnijoj prostoriji jer joj više prija hladno od vrućine. Kad vidite korenje kako izlazi iz drenažne rupe saksije, vreme je da je presadite u veću saksiju