– Božićne – Novogodišnje jelke – Picea abies

1,300.00рсд3,000.00рсд

Božićne – Novogodišnje jelke – Picea abies – Novogodišnje jelke – Božićno drvo – Bez obzira na to koje ste nacionalnosti, vere ili rase, sigurno ste ovih dana razmišljali o kićenju jelke. Ovaj lepi običaj postoji svuda u svetu i asocira na radost, naročito najmlađih ukućana.

Prirodna jelka u dom unosi svežinu, lepotu i miris prirode, što nijedna plastična ne može da ima. Uz to, nekada se verovalo da se zelene jeline grančice, unose u kuću, kako bi nas podsećale na lepotu svežih biljaka i na to da će dugu hladnu zimu, uskoro zameniti prolećno sunce, raznobojne biljke u prirodi i cvrkut ptica.

https://www.youtube.com/shorts/sn2Di5MZsEA

 

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  biljka visine oko 100cm, sadnice visine 1,2m, sadnice visine 1,5-1,8m, sadnice visine oko 1,8-2m

 • Opis

  Božićne – Novogodišnje jelke – Picea abies  Sade se za formiranje visokih živih ograda, kao solitarno drvo ili za pošumljavanja. Često se sadi u vidu masiva u okviru vrste ili u kombinaciji sa drugim visokim četinarima poput crnog bora, kedra, himalajskog bora i slično. Ako želite da u svom dvorištu stvorite planinsku idilu, usadite evropske smrče i dišite punim plućima. Lepo izgledaju u toku vegetacije a posebnu draž dobijaju u toku zimskog perioda, kada su im grane prekrivene snežnim pokrivačem. Od davnina se koriste i kao novogodišnje drvo, kada se ukrašavaju svetlucavim ukrasima.

  Božićne – Novogodišnje jelke – Picea abies je visoki,  piramidalni,  zimzeleni četinar,  poreklom iz planina severne i centralne Evrope pa sve do Urala. Najviše joj odgovaraju hladnija staništa,vrsta je senke i polusenke, a odgovara joj i vlaga, kako u zemljištu tako i u vazduhu. Zbog svoje dekorativnosti, oblika krošnje i boje,  našla je široku primenu u ozelenjavanju, a posebno u pošumljavanju goleti. Najčešće se gaji kao novogodišnje drvo i raste više od 20 metara.

  Visoki četinari
  Većinom zimzeleno drveće koje dostiže visine preko 30m. Krošnja piramidalna, prečnika 3-10m. Lišće četinasto ili ljuspasto, zelene i raznih nijansi sivoplave ili zlatnožute boje. Plodovi u obliku šišarica, doprinose dekorativnosti. Koren dobro razvijen, o čemu treba voditi računa (udaljenost od objekata). Sade se na 3-5m . Dolaze u obzir za veće vrtove, parkove i park šume. Poboljšavaju kvalitet vazduha, proivode kiseonik, imaju izraženo fitoncidno dejstvo.