Zelene površine i zdravlje – Čovek je živo biće, koje može da živi bez vode i hrane nekoliko dana, dok bez kiseonika ne može, duže od 5 minuta. Shodno svim ovim činjenicama, koje potvrđuju neophodnost kiseonika za nas, žive organizme, možemo zaključiti da bez kiseonika, nema života na zemlji.

Svi mi moramo da vodimo računa o životnoj sredini i higijeni, koju ona zaslužuje. Svakodnevno se osvrnite oko sebe i zapazite, šta je ono što možete da učinite za prirodu, makar vam se činilo da je to suludo ili nebitno.

Zelene površine i zdravlje Ogromne količine kiseonika proizvodi šuma, drvoredi, parkovi…Šume su pluća planete, koja proizvode kiseonik u procesu fotosinteze., kada biljke iz atmosfere usvajaju ugljen dioksid i oslobađaju kiseonik. Boravak u šumi pozitivno utiče na mentalno i fizičko zdravlje čoveka. Čest boravak u šumi pruža brojne benefite, pa se kretanje tzv. stazama zdravlja u nekim zemljama, tretira kao zvanična terapijska procedura.

Značaj drveća

Stručnjaci tvrde da se, pored dobrobiti kretanja, tajna krije i u fitoncidima, materijama koje se oslobađaju iz drveća i biljaka koje daju vazduhu lekovita svojstva. Ovo je posebno naglašeno u šumama četinara i šumama koje obiluju lekovitim biljem. Poznato je da zelena boja relaksira, uklanja razdražljivost i nervozu. Isti uticaj na nervni sistem čoveka ima i cvrkut ptica koje su redovni stanovnici šume. Čist vazduh u kojem se mogu osetiti prijatni mirisi cvetova, raznih biljaka, naprosto tera čoveka da diše punim plućima, što opet pozitivno deluje i na stabilizaciju krvnog pritiska. Lekari kažu da boravak na višim nadmorskim visinama, gde ima vegetacije, popravlja krvnu sliku.

Značaj drveća u baštama

Zasadjeno drvo u bašti pruža niz pozitivnih uticaja za sve nas. Jedno drvo može kroz sebe da isfiltrira do 30 kilograma štetnih materija, koje zagađuju vazduh, svake godine. Jedno drvo proizvodi dovoljno kiseonika za 2 odrasla čoveka. Poseban blagoslov je, u gradskim uslovima, imati kuću sa baštom i dvorištem, gde se možete odmarati, družiti i biti stalno u kontaktu sa prirodom. Prema feng šuiu, svaka bašta treba da ima bar jedno drvo.

Kad je drveće u pitanju, savetujem da posadite drvo i namenite ga vašim precima… Prema tom drvetu, kao i prema svakom drugom, odnosite se kao prema zivom coveku. Čuvajte ga, obilazite, s vremena na vreme treba da ga zalijete. Jer sve što radimo u životu, treba da zastanemo na momenat, da se osvrnemo oko sebe i pomislimo na buduće generacije.

Coming Soon...