Stubasti grab – Carpinus Betulus ‘Fastigiata’

Stubasti grab – Carpinus Betulus ‘Fastigiata’ Vrsta graba kod kojeg su grane usmerene ka gore, formira jajasto izduženu krošnju. Dostiže visinu oko 10m i širinu krošnje do 3-5m. Vitka i uskopiramidalna krošnja, raste sporo i formira se od samog podnožja sadnice. Grab voli sunčana do polusenovita mesta i nije zahtevna, vrsta prema uslovima sredine.

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Mesto sadnje

  bašta, žardinjera

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Položaj

  sunce i polusenka

  Isporuka

  sadnice visine 80-100cm

 • Opis

  Stubasti grab – Carpinus Betulus ‘Fastigiata’ Vrsta graba kod kojeg su grane usmerene ka gore, formira jajasto izduženu krošnju. Dostiže visinu oko 10m i širinu krošnje do 3-5m. Vitka i uskopiramidalna krošnja, raste sporo i formira se od samog podnožja sadnice. Grab voli sunčana do polusenovita mesta i nije zahtevna, vrsta prema uslovima sredine. Najbolje uspevaju na lakom, umereno vlažnom i dobro dreniranom zemljištu. Grabovi su vrlo pogodni za formiranje atraktivnih i kompaktnih visokih živih ograda, vetrozaštitnih pojaseva i drvoreda.

  Stubasti grab – Carpinus Betulus ‘Fastigiata’ Često su zastuljeni i kao soliterne sadnice po vrtovima ali i u kombinaciji sa drugim vrstama i drugačijim formama biljaka. Podnose orezivanje, što je pre svega značajno, kada se stubasti grabovi gaje u vidu gustih živih ograda.  Njihova kompaktna forma štiti od prekomerne buke, prašine i vetrova.  Izuzetno je otporan na aero zagađenja, što mu daje prednost u gajenju u urbanim gradskim i industrijskim zonama.

  𝙕𝙖š𝙩𝙤 𝙨𝙖𝙙𝙞𝙢𝙤 𝙙𝙧𝙫𝙚ć𝙚 𝙪 𝙗𝙖š𝙩𝙞?
  Osnova svakog vrta su drvenaste sadnice. One nam obezbeđuju hladovinu, upotpunjuju kolorit vrta, plodonose, cvetaju i jednostavno su neizbežan vrtni detalj.
  Smanjuje efekte poplava i erozije tla. Ublažava visoke temperatute u gradovima. Pomaže biodiverzitet i čini životno okruženje prijatnijim. Obežbeđuje hlad leti i zaklon zimi.

  𝙑𝙧𝙨𝙩𝙚 𝙙𝙧𝙫𝙚ć𝙖
  Jedna od podela je na listopadno, zimzeleno, četinarsko i voćne sadnice drveća.
  Postoje različite vrste drveća i po visini, obliku krošnje, obliku i boji listova, teksturi i boji kore i cvetanju.

  Odaberite sadnice drveća za vaše vrtove i vodite računa o dimenzijama vrta jer svako drvo zahteva određen slobodan prostor za nesmetan rast i razvoj.

  Sadnice drveća mogu biti u saksijama, busenu i sa golim korenom. Sadnice u saksijama i busenu možete saditi tokom cele godine a sa golim korenom, samo u periodu mirovanja vegetacije.